16:28 / E Enjte, 16 Gusht 2018

BE godet Italinë: Ne ju dhamë para për të rregulluar infrastrukturën

Komisioni Evropian ka goditur përsëri qeverinë populiste të Italisë pasi ata deklaruan që kufijtë e shpenzimeve të BE mund të ishin përgjegjës për kolapsin e urës së autostradës të Genoa, që vrau dhjetëra njerëz.

Një zëdhënës i presidentit Jean-Claude Juncker u tha gazetarëve të enjten në Bruksel se BE në fakt i kishte thënë zyrtarisht Italisë për të përmirësuar infrastrukturën e saj, duke pasur miliarda në fondet e zhvillimit dhe madje duke nënshkruar një plan për të përmirësuar në mënyrë specifike autostradat rreth Gjenovës.

“Ne mendojmë se ka ardhur koha për të bërë disa gjëra të qarta. Gjatë periudhës 2014-2020, Italia do të marrë rreth 2.5 miliardë euro nën fondet evropiane strukturore dhe investuese për investime në infrastrukturat e rrjetit, siç janë rrugët apo hekurudhat, “tha zëdhënësi.

“Për të dhënat, sipas rregullave fiskale të rëna dakord, vendet anëtare janë të lira të përcaktojnë prioritete specifike të politikave, për shembull zhvillimin dhe mirëmbajtjen e infrastrukturës. Në fakt, BE ka inkurajuar investimet në infrastrukturë në Itali.

Matteo Salvini, kreu i partisë së djathtës ekstreme dhe tani ministri i brendshëm i vendit, kishte sugjeruar që rregullat fiskale të BE-së mund të pengonin investimet.

“Nëse kufizimet e jashtme na pengojnë të shpenzojmë për rrugë dhe shkolla të sigurta, atëherë me të vërtetë vë në dyshim nëse ka kuptim t’i zbatojmë këto rregulla”, tha ai. “Nuk mund të ketë kompromis midis rregullave fiskale dhe sigurisë së italianëve”. /IndeksOnline/

Temat: