09:38 / E Hënë, 11 Shkurt 2019

Brenda një shekulli nuk do të ketë insekte, ato po zhduken tetë herë më shpejtë se gjitarët

Insektet mund të zhduken në 100 vjet, paralajmërojnë shkencëtarët.

Ata po ngordhin tetë herë më shpejt se gjitarët, zogjtë dhe zvarranikët, me më shumë se 40 për qind të specieve në rënie.

Shqyrtimi i shkencëtarëve nga 73 studime të mëparshme tregon se është një krizë botërore.

Një nga autorët e tij, Francisco Sanchez-Bayo, nga Universiteti i Sidneit, përshkroi shkallën 2.5 për qind të humbjes vjetore gjatë 25-30 viteve të fundit si ‘tronditëse’. Ai tha: “Është shumë e shpejtë. Në dhjetë vjet do të kemi një të katërtën më pak, në 50 vjet vetëm gjysma e mbetur dhe në 100 vjet nuk do të keni. Nëse humbja e llojeve të insekteve nuk mund të ndalet, kjo do të ketë pasoja katastrofike për ekosistemet e planetit dhe për mbijetesën e njerëzimit.

Rënia fajësohet kryesisht në bujqësinë intensive.

Studimi është botuar në revistën Biological Conservation./Indeksonline/