16:52 / E Hënë, 22 Qershor 2020 / indeksADMonline

CERN do të ndërtojë një tunel të ri Hadron Collider i cili është masiv

CERN ka aprovuar planet për të ndërtuar tubacionin super-collider me diametër 100 kilometra që do ta bëjë tubacionin aktual prej 27 kilomtrash Larg Hadron Collider të duket mikroskopik.

Tubacioni i ri i quajtur Future Circular Collider do të përplasë thërrmijat me energji prej 100 TeV për të krijuar më shumë njësi nën atomike, fotonë, për të mësuar më shumë rreth materies së errët dhe mistereve të tjera të modeleve standarde të fizikës.

Një makineri e tillë do të prodhonte fotonë Higgs në një ambient të pastër dhe duke ndihmuar shkencëtarët të bëjnë progres dramatik të njohjen e materies së errët.

Tubacioni i ri do të ndërtohet në dy faza. Për të maksimizuar prodhimin e fotonëve higgs, elektronet dhe pozitronet do të përplasen së bashku në mënyrë që shkencëtarët të marrin më shumë informacion rreth thërrmijave.

Tuneli do të ndërtohet deri më 2038 dhe projekti është aq i shtrenjtë saqë CERN është në kërkim të financimit të jashtë nga Bashkimi Evropian.