14:25 / E Martë, 17 Prill 2018

DeputetA�t e PDK dhe LDK pA�rplasen rreth nderimit tA� pA�rvjetorit tA� masakrA�s sA� Poklekut

DeputetA�t votuan edhe pA�r themelimin e Komisionit Hetimor pA�r ndriA�imin e arrestimit dhe deportimin e gjashtA� shtetasve turq. PA�r kA�tA� komision votuan 66 deputetA� pA�r, pesA� abstenime dhe asnjA� kundA�r. DeputetA�t e PDK-sA� dhe LDK-sA� janA� pA�rplasur rreth nderimit tA� pA�rvjetorit tA� masakrA�s sA� Poklekut nA� Drenas.

PA�rplasja erdhi pasi deputetja e LDK-sA� Hykmete Bajrami, mori fjalA�n pA�r tA� diskutuar rreth raportit tA� KOSTT-it, meqA� kryetarja e Komisionit pA�rkatA�s Sala Berisha-Shala, nuk ishte aty, me qA� po merrte pjesA� nA� pA�rkujtimin e asaj masakre.

a�?E nderuar kolege deputete mos e baj gajlen time ti hiq, kryej punA�t tua pA�r tA� cilat je e thirrur edhe sot po me detyron ta pA�rdorA� foltoren kA�tu. Sot A�shtA� pA�rvjetori i njA�rA�s nga masakrat me tA� rA�nda, masakra e Poklekut, nA� tA� cilA�n edhe kam pasur obligim me qenA� aty. Nuk A�shtA� tragjike mos me qenA� kryetarja kA�tu. Ke mundur tA� diskutosh lirshA�m, unA� i kam deleguar detyrat e mia edhe mos e baj gajlen ti. Ty sa��ta kam pA�rmendur emrin sepse nuk je nA� hierarkinA� sA� Komisionita�?, tha Berisha-Shala.

I menjA�hershA�m ishte reagimi i deputetes Bajrami, e cila tha se duhet ta��iu vijA� turp pA�rdorimi i tA� rA�nA�ve pA�r pA�rfitime politike.

a�?UnA� me tA� vA�rtetA� asnjA�herA� nuk kisha dashur tA� jem zA�vendA�sja e juaj. Por, sot kryesuesi ka dashur ta heqA� nga rendi i ditA�s pA�r shkak se askush se merrte fjalA�n nA� emA�r tA� komisionit. KA�shtu qA� mos e mbivlerA�so vetveten. I ka thA�nA� sekretarit nuk e qes nA� votim raportin dhe e potencuat disa herA� se raporti A�shtA� me vonesA�. KA�shtu qA� mbylle kA�tA� temA�, edhe mjaft i pA�rdorA�t viktimat dhe pA�rvjetorA�t pA�r pA�rfitime politike, turp duhet me ju ardhura�?, tha Bajrami.

NA� debat u kyA� edhe deputetja tjetA�r e PDK-sA�, Ganimete Musliu, e cila tha se turp duhet ta��iu vijA� atyre deputetA�ve, tA� cilA�t sot ishte dashur tA� jenA� nA� Poklek pA�r nderime.

a�?NA�se kA�tu vA�rtet dikujt duhet ta��i vijA� turp A�shtA� ajo qA� foli para meje. E them me sinqeritetin me tA� madh, sot A�shtA� dashur qA� ky Kuvend ta��i mbyllA� dyert nA� orA�n 10:00 dhe tA� gjithA� tA� ishim nA� Poklek pA�r tA� bA�rA� nderime para atyre viktimave qA� fatkeqA�sisht familjet e tyre nuk e kanA� as nga njA� varr ku duhet ta��iu qesin lule me tA� dashurve tA� tyre. 54 anA�tarA� tA� familjes Pokleku, tA� gjithA� tA� varrosur nA� njA� varr, dhe ne tA� akuzohemi pse paskemi shkuar tA� bA�jmA� nderime sot atje, A�shtA� turpi me i madh qA� dikush nA� Kuvendin e KosovA�s e thotA�a�?, theksoi Musliu.

PA�r pA�rmbajtje deputetA�t i ftoi shefi i Grupit parlamentar tA� LDK-sA�, Avdullah Hoti, i cili tha se nA� kA�tA� vend nuk ka rend shtA�pie, sepse po tA� kishin ftesa tA� gjithA� do tA� ishin nA� Poklek.

a�?UnA� i lus tA� gjithA� deputetA�t qA� tA� pA�rmbahen nga gjuha qA� janA� duke e pA�rdorur. Nderimi mA� i madh atyre viktimave iu bA�het nA�se gjithA� deputetA�t do ishin paraqitur nA� orA�n 10:00 sot nA� seancA�. DeputetA�t e shumicA�s dy-tri orA� me vonesA� paraqiten nA� seancA�, shtyhen seancat pA�r shkak se nuk jeni tA� rregullt. Nderimi me i madh i atyre viktimave A�shtA� me funksionuar si duhet institucionet dhe me krye secili detyrA�n e vet. Po tA� kishte pasur njA� organizim tA� duhur nga Kryesia e Kuvendit, tA� kishim ftesA� gjithA� deputetA�t, tA� gjithA� do ishim duke bA�rA� nderime atje. Por, nuk ka rend shtA�pie kA�tu, nuk mund tA� ketA� asnjA� seancA� tA� rregullt. AsnjA� institucion nuk A�shtA� duke funksionuar normalisht. Krejt A�ka ndodh nA� Kuvend A�shtA� tA� fyhet njeri-tjetri. Hapet seanca dhe kryesuesi e quan gA�njeshtar njA� deputet, nuk e pA�rdor debatin, njA� deputete tash i thotA� tjetrit ashtu, A�ka A�shtA� ky Kuvend kA�shtu, ku po shkojmA� kA�s htua�?, theksoi Hoti.

Ndaj tij reagoj edhe Haliti, duke i thA�nA� se pA�r 15 vjet e kanA� sha e akuzuar dhe asnjA�herA� nuk ka reaguar. Por tani A�shtA� bA�rA� mjaft dhe A�shtA� tepruar.