15:11 / E Diele, 11 Gusht 2019

Dhënia e këshillave ndikon në rritje të vetëbesimit

Siç rezulton, njerëzit që japin këshilla kanë tendencë të përfitojnë shumë më tepër nga ajo këshillë sesa njerëzit që ata këshillojnë.

Kur jeni duke luftuar me një problem të madh, instikti juaj i parë është ndoshta të kërkoni këshilla nga dikush tjetër,  nga  dikush që ka kaluar diçka të ngjashme.

Por sipas një studimi të ri nga Universiteti i Pensilvanisë dhe Universiteti i Chicikagos, dhënia e këshillave është në të vërtetë shumë më efektive sesa marrja e tij, transmeton Indeksonline.

Studiuesit hartuan një seri eksperimentesh për të parë sesi bashkëveprojnë adoleshentët me njëri-tjetrin dhe me mësuesit e tyre.

Në eksperimentin e parë, studiuesit caktuan rastësisht adoleshentët dhe paraprijnë rolet e dhënësit të këshillave dhe marrësit të këshillave.

Dhënësit e këshillave, ose këshilltarët, patën rastin t’i përgjigjen një letre të shkruar nga një klasë e katërt që luftonte me një mësim fjalori, megjithëse secili këshilltar po i përgjigjej të njëjtës letër. Në të kundërt, atyre që ishin në grupin e këshilltarëve iu dha një letër e shkruar nga një mësues në të njëjtën lëndë, secilit student iu shfaq e njëjta letër, me të njëjtat këshilla, përgjithësisht pozitive.

Në katër javët në vijim, studentëve iu dha qasje në një program të fjalorit në internet, dhe studiuesit gjurmuan fshehtas sasinë e kohës që ata kaluan duke punuar në fjalorin e tyre në kohën e tyre. Sigurisht, grupet e këshilltarëve kaluan më shumë se shtatë minuta më shumë në seancë në fjalorin e tyre, ndërsa këshillat përmirësuan vetëm kohën e studimit me tre minuta më shumë.

Sigurisht, grupet e këshilltarëve kaluan më shumë se shtatë minuta më shumë në seancë në fjalorin e tyre, ndërsa këshillat përmirësuan vetëm kohën e studimit me tre minuta ndryshim.

Eksperimente të tjera treguan rezultate të ngjashme për njerëzit nga një gamë më e gjerë e moshave dhe në fusha të ndryshme nga arritjet akademike, financiare, ndërnjerëzore, shëndetësi dhe punë.

Njerëzit mendojnë se marrja e këshillave është më motivuese, por në realitet, dhënia e këshillave është ajo që ndez zjarrin tuaj.

Eksperimenti i katërt, megjithatë ndriçoi rrugën se cili është ndryshimi thelbësor në të vërtetë, besimi. Ngjashëm me eksperimentet e mëparshme, pjesëmarrësve u caktuan rastësisht detyrat e dhënies ose marrjes së këshillave financiare, sociale, shëndetësore ose profesionale dhe u pyetën për gjendjet e tyre emocionale në lidhje me këto fusha. Por në vend që të pyeteshin për motivimin e tyre, ata u pyetën në lidhje me besimin e tyre dhe nëse ata do të parashikonin që marrja ose dhënia e këshillave do të ngriste më shumë besimin e tyre.  Këshillat jepnin më shumë forcim të vetëbesimit.

Kështu që herën tjetër kur do të ndjeheni të pasigurt për atë që duhet të bëni, provoni të këshilloni një person./Indeksonline/.