13:44 / E Premte, 07 Tetor 2022 / B O

Dimri po vjen, kush ka më shumë përparësi: Ukraina apo Rusia?

Wolfgang Richter, ekspert ushtarak në Fondacionin e Shkencës dhe Politikës në Berlin dhe një kolonel në pension në Forcat e Armatosura Gjermane, ka bërë një analizë të luftës në Ukrainë.

Zoti Richter, sa i rëndësishëm është dimri që po afrohet?

Ukrainasit besojnë se duhet të marrin aq terren sa të munden deri atëherë dhe pastaj ta mbajnë atë. Fjala kyçe është lufta në llogore. Këtë po e shohim aktualisht. Por edhe nëse ata e shtyjnë ofensivën tani, ata nuk kanë fuqi të pafund për ta bërë këtë. Kështu që do të ketë vetëm një sukses të pjesshëm deri në dimër. Dhe Rusia padyshim shpreson të jetë në gjendje të ndryshojë rrjedhën e pafavorshme të luftës me rezerva të reja.

Nga pikëpamja strategjike ushtarake: çfarë është pozitive dhe çfarë negative për dimrin?

Ka dy aspekte: Ngrirja mund ta bëjë terrenin me baltë më të aksesueshëm për automjetet e gjurmuara dhe të inkurajojë ofensiva të reja. Por dimri është gjithmonë i ashpër për të gjithë ushtarët, të cilët më pas duhet të luftojnë në kushte të vështira dhe ndonjëherë në të ftohtë të acartë. Automjetet mund të ngecin në dëborë ose të rrëshqasin nga shtigjet. Ruajtja e efektivitetit luftarak kërkon shumë përpjekje shtesë.

A mund të detyrojë dimri një pauzë edhe në luftime?

Jo, përkundrazi, ne duhet të përgatitemi për një luftë shumë të gjatë, e cila nuk përfundon aspak pak para dimrit, por që mund të kthehet në një luftë llogore. Kjo nuk përjashton sulme të mëtejshme të rënda, edhe nëse këto mund të jenë të kufizuara vetëm në hapësirë. Dhe sigurisht çështja e materialeve do të bëhet gjithnjë e më e rëndësishme.

Kush ka më shumë përparësi në dimër, Ukraina apo Rusia?

Varet nga forcat dhe funksionimi i logjistikës. Një mençuri e zakonshme thotë: Në dimër, mbrojtësi ka një avantazh, sepse sulmuesi ka më shumë probleme për të lëvizur. Më pas vjedhja dhe mbulimi në peizazhe të sheshta me dëborë bëhen më të vështira. Por ekziston edhe kundërargumenti se mbulesa natyrore luan një rol më të vogël kur ka një epërsi të madhe artilerie. Dhe kjo është taktika ruse: lëshoni sa më shumë fuqi zjarri të jetë e mundur në një zonë të vogël, lëvizni pas goditjeve të artilerisë dhe merrni pozicionet e shkatërruara të palës tjetër. Në fund do të vendoset se kush ka më shumë burime në dispozicion, kush mund të udhëheqë më mirë dhe kush mund të koordinojë më mirë. Këto pyetje janë shumë më të rëndësishme se pyetjet e motit.