07:48 / E Mërkurë, 12 Dhjetor 2018 / indeksADMonline

Disa probleme që mund të ndikojnë negativisht në seks

Reduktimi i impulsit ose dëshirës seksuale është një problem shumë kompleks që mund të lindë në lidhje mes dy partnerëve. Shkaqet mund të jenë: disa sëmundje, por edhe shumë, me sa duket të vogla, probleme familjare, biznesi apo psikologjike.

Humbja ose reduktimi i impulsit seksual ndodh edhe te burrat dhe gratë, dhe shkaqet dhe pasojat mund të jenë shumë të ndryshme.

Sipas një hulumtimi në SHBA, rreth 30% e femrave kanë probleme me epshin e tyre. Një e treta e meshkujve mbi 40-vjeç kanë probleme me ereksione, dhe në Gjermani ky numër arrin në rreth 8 milionë njerëz.

Këto janë disa nga arsyet që mund të ndikojnë negativisht në epshin:

Sëmundje kronike

Disa sëmundje organike prekin ndjeshëm epshin, gratë dhe burrat si: presioni i lartë i gjakut, problemet e qarkullimit të gjakut, diabeti, kolesteroli i ngritur, depresioni, sëmundjet neurologjike, dëmtimet e rënda të mëlçisë ose veshkave, ndryshimet hormonale … Trajtimi i rregullt dhe “mbajtja e sëmundjes kronike nën kontroll “mund të ul ndjeshëm ndikimin negativ të këtyre sëmundjeve në epsh.

Pirja e duhanit

Ka efekt shumëfishues në reduktimin e plotë të dëshirës për seks. Duhanpirësit me erën e tymit të duhanit mund të “vrasin vullnetin seksual” të partnerit të tyre. Përveç kësaj, pirja e duhanit ka treguar se ka një efekt negativ në uljen e qarkullimit, presionin e gjakut, dëmtimin e enëve të gjakut dhe në organe të tjera, gjë që ndikon në mënyrë të tërthortë në zvogëlimin e impulsit të plotë.

Barnat

Shumë ilaçe, veçanërisht ato neurologjike ose qetësuese, ndikojnë në uljen e dëshirës seksuale, andaj kjo duhet të merret parasysh. Problemi mund të zgjidhet duke u konsultuar me mjekun dhe më pas duhet të merret në konsideratë për llojin e mjekimit në mënyrën dhe kohën e përdorimit. Është e rëndësishme të kujdeseni që ilaçet me disa efekte të tjera mund të rriten më tej ose të ulin epshin seksual.

Droga

Është e rrezikshme kryesisht për shëndetin dhe jetën, dhe për epshin. Zakonisht, në fazën fillestare të abuzimit me drogën, një sasi e vogël e substancave ka një efekt pozitiv në epsh, por më vonë varësia ndaj drogës rritet dhe atëherë nga epshi “nuk ka asgjë”.

Probleme psikike Mungesa e dëshirës seksuale ndikohet gjithashtu nga disa kushte psikologjike në individët e përfshirë: pakënaqësia në marrëdhënie, problemet me orientimin seksual, mërzitja seksuale, mungesa e dëshirës seksuale, ndryshimet hormonale…

Ushqyerja dhe mbipesha

Një dietë e parregullt me shumë kalori dhe erëza, pak fruta dhe perime, ndikon në shtimin e peshës dhe impulsin seksual të reduktuar. Fobia

Fobitë e ndryshme në një formë të fortë dhe madje edhe më të butë mund të ndikojnë negativisht në vullnetin ose kënaqësinë seksuale. Disa prej tyre janë frika nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme, frika nga infeksioni, frika nga shtatzënia, droja e tepruar …

Alkooli

Alkooli në sasi të vogla mund të jetë stimul për “marrëdhënie të mira seksuale”, por një sasi e tepruar ka ndikim negativ në dëshirat dhe fuqinë seksuale. Shumë alkool në gjak ose gjendja kronike alkoolike ‘mbysin’ reflekset, dëshirat dhe mundësitë, dhe ato ndikojnë sidomos në epshin e meshkujve. Një tjetër gjë që shumë harrojnë është “fryma dhe era” e një mashkulli të dehur mund të shkatërrojë plotësisht vullnetin për marrëdhënie me partneren e tij.

Mungesa e komunikimit

Nëse diçka nuk ka rëndësi dhe fillon të tjetërsojë, të zvogëlojë bisedat e ndërsjella dhe komunikimin, atëherë nuk ka dëshirë seksuale apo epsh. Është e rëndësishme që të dy të komunikojnë për të gjitha problemet seksuale. Ritmi i jetës dhe mungesa e kohës, mënyra moderne e jetesës, shumë ambicie dhe përpjekje e vazhdueshme për karrierë, punë dhe para, krijon shumë tensione dhe lodhje që ndikon negativisht në dëshirat seksuale dhe mundësitë e një individi, qofshin meshkuj apo femra.

Mënyra e jetesës

Mënyra moderne e jetës mund të ndikojë shumë negativisht në jetën e dashurisë. Kjo do të thotë: ngasje të vazhdueshme, vend të përhershëm, dietë të parregullt, aktivitet fizik të pamjaftueshëm etj. Lodhje dhe gjumë Gjumi i përhershëm i parregullt dhe i pamjaftueshëm janë një kërcënim potencial i mundshëm për jetën tuaj seksuale afatshkurtër, por edhe afatgjate.

Stresi dhe tensioni Ata janë një pasojë negative e një mënyre konservatore të jetës, si: tensionet dhe situatat stresuese në punë, familje, mjedis, trafik … Stresi dhe tensioni janë gjithashtu “vrasës të epshit” tonë të mundshëm. Çfarë duhet të bëni? Ne kemi listuar disa prej “vrasësve” më të rëndësishëm të dëshirës seksuale dhe në bazë të kësaj mund të konkludohet dhe si të sillemi në situata jetësore për të kapërcyer ndikimin e tyre në jetën tonë seksuale dhe në përgjithësi.

Temat: