08:12 / E Mërkurë, 14 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Doni të dini nëse partneri po ju tradhton, këto janë disa mënyra

Përfytyroni Morgan Freeman, Donald Trump ose Margaret Thatcher. Me shumë gjasa ju mund të dëgjoni zërat e tyre në mendjen tuaj, dhe inflektimet karakteristike që ata vënë në fjalë të caktuara, si dhe tonin e tyre të zërit. Edhe pa dëgjuar fjalët, kur dëgjon dikë të flasë, mund të marrësh informacione të rëndësishme rreth tyre nga karakteristika të tilla si p.sh sa i lartë zëri apo i thellë është zëri i tyre.

Në nivelin më themelor, zërat shprehin karakteristikat biologjike si nëse dikush është mashkull apo femër, madhësinë e trupit dhe forcën fizike, moshën dhe pjekurinë seksuale. Për shembull, zëri i Donald Trump mund t’ju sinjalizojë se ai është mashkull dhe se ai ka kaluar moshën e mesme. Por a e dini se zërat mund të sinjalizojnë edhe atraktivitetin, fertilitetin madje edhe gjasat për të qenë jobesnikë?

Një teori e famshme me psikologë evolucionarë, të njohur si ‘tradhtarët kundrejt baballarëve’, sugjeron që burrat më mashkullorë dhe dominues nuk janë aq prindërorë dhe në përgjithësi investojnë më pak në fëmijët dhe nipërit e tyre se sa burrat më pak mashkullorë. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se gratë në përgjithësi preferojnë më shumë meshkuj më të zhurmshëm, më shumë mashkullorë, sidomos kur këto gra janë afër ovulacionit.

Kjo mund të ndodhë sepse partneriteti me burrat që kanë zë më të thellë mund të çojë në fëmijë gjenetikisht më të shëndetshëm. Zërat më të thellë kanë qenë të lidhur me fëmijët, nipërit dhe mbesat që kishin më shumë gjasa të mbijetonin, hormone më të larta të testosteronit dhe hormone më të ulëta stresi, dhe mbijetesë më afatgjatë tek meshkujt.

Nga ana tjetër, meshkujt me zë më të thellë janë vlerësuar nga gratë të kenë më shumë gjasa të mashtrojnë një partner dhe si më pak të besueshëm në përgjithësi. Gratë që i gjykojnë meshkujt me zëra më të ulët, të kenë më shumë gjasa të mashtrojnë, prapëseprapë i preferojnë ata meshkuj për partnerë afatshkurtër dhe jo afatgjatë. Ndërkohë, kur gratë janë duke ushqyer me gji dhe aktualisht po kujdesen për një fëmijë, kanë më shumë gjasa të preferojnë meshkujt me zëra më të lartë se në raste të tjera.

Kjo sugjeron që gratë përdorin diçka në zërat e burrave për të provuar të vlerësojnë se sa ka gjasa që ata të tradhtojnë, si dhe besueshmërinë e përgjithshme të tyre. Kjo, nga ana tjetër, mund të ndikojë në tërheqjen e tyre si partner, varësisht nga fakti nëse gratë janë tërhequr drejt kujdesit atëror të një partneri potencial afatgjatë ose vetëm gjeneve të mira.

Si të dallosh një tradhtar

Por a mund të tregojnë zërat tanë me të vërtetë nëse ne kemi të ngjarë të jemi tradhtarë? Një studim i kohëve të fundit nga studiuesit në SHBA sugjeron se ata munden. Pjesëmarrësve u janë luajtur regjistrimet e njerëzve që flasin dhe nuk kanë dhënë asnjë informacion tjetër në lidhje me to, dhe me sukses vlerësojnë tradhtarët si ‘me shumë gjasa të mashtrojnë’ sesa ata që ishin besnikë. Interesante, gratë ishin më të mira në këtë detyrë sesa burrat.

Regjistrimet u morën nga njerëz me zëra dhe atraktivitet të ngjashëm, të cilët ishin me madhësi dhe formë të ngjashme dhe kishin histori të ngjashme seksuale (përveç mashtrimit). Kjo do të thotë që asnjë nga këta faktorë nuk ka ndikuar në rezultatet. Pra, ne aktualisht nuk e dimë se çfarë faktorësh pjesëmarrësit përdorën për të gjykuar nëse zërat vinin nga tradhtarë.

Nuk janë vetëm gratë që mund të zgjedhin zërat e burrave me gjene të mira dhe gjasat që kanë për të mashtruar, dhe ta përdorin atë në dobi të tyre. Zëri i një gruaje ndryshon gjatë ciklit menstrual kur ajo nuk po përdor pilula kontraceptive. Ndoshta jo çuditërisht, burrat gjejnë zërat e grave më tërheqëse kur gratë janë pranë ovulacionit (më pjellore), sesa në raste të tjera të muajit. Ky informacion është i rëndësishëm për tu vërejtur, pasi gratë nuk shfaqin sinjale shumë eksplicite se ato janë pjellore (ndryshe nga femrat baboon, fundet e të cilave kthehen në të kuqe, ose dreri femëror që lëshon aroma për të reklamuar pjellorinë e tyre).

Zërat gjithashtu mund të sinjalizojnë nëse dikush është i interesuar për ju. Në një studim të mençur, pjesëmarrësve iu kërkua të gjykonin zërat e individëve që flisnin në një gjuhë tjetër për partnerë potencialë ose konkurrentë tërheqës apo jo tërheqës.

Studiuesit gjetën se, kur flasim me njerëz tërheqës, zërat e burrave tentojnë të arrijnë një nivel më të thellë, dhe burrat dhe gratë rritin sa të ndryshme janë diapazonët e tyre, kështu zërat e tyre janë më shumë dinamikë se monoton. Praktikisht, marrja në konsideratë e këtyre tipeve të të folurit mund të lejojë që dikush të vendosë nëse një person me të cilin po bisedojnë mund të tërhiqet nga ata apo jo.

Në këto mënyra, karakteristikat jo-verbale të zërave mund të luajnë një rol të rëndësishëm në sinjalizimin e shëndetit, pjellorisë, tërheqjes dhe pabesisë potenciale. Marrja e këtyre këshillave, së bashku me shumë shenja të tjera që marrim kur flasim me dikë, mund të na ndihmojnë të bëjmë zgjedhje më të informuara dhe të harmonizuara rreth asaj se me kë duhet të kalojmë kohë dhe kë duhet të shmangim. Por herën tjetër që ju të gjeni veten duke dëgjuar dhe gjykuar zërin e dikujt për këto shenja delikate, mbani mend se po gjykohesh edhe ti.

Temat: