10:59 / E Diele, 22 Prill 2018

Dyshimet se A�shtA� pA�rhapur sA�mundja gungore tek kafshA�t, e mohon AVUK-u

NdonA�se fermerA�t dyshojnA� se gjedhA�t e tyre janA� tA� prekur nga sA�mundja gungore e lA�kurA�s, nga Agjencia e Ushqimit dhe VeterinA�s sA� KosovA�s thonA� se nA� KosovA� nuk ka asnjA� gjedhA� tA� prekur nga kjo sA�mundje.

Fermeri Sami Zeneli nga fshati VrellA� e Lipjanit, i cili pA�r KosovaPress ka thA�nA� se afA�r tri javA� e mjekoi gjedhin qA� e kishte blerA� nA� Lipjan, por tani po dyshon se A�shtA� i prekur me sA�mundjen gungore tA� lA�kurA�s.

Si dA�shmi pA�r kA�tA� e ka edhe raportin e veterinerit, Bujar Ejupi, i cili ka diagnostikuar se ky gjedh ka gunga nA� lA�kurA�.

a�?LopA�n e kam blerA� nA� Lipjan dhe menjA�herA� si e kam sjellA� nA� ditA�n e parA� e kam vA�rejtur se lopa A�shtA� sA�murA�, edhe e kam mjekuar qe 3 javA� gati, rregullisht, kam pasur doktor, i kam me emra me krejt, kush ka qenA� me shikuar, tani sA� fundmi para dy dite e vA�rejta vetA� duke e prekur dyshova se do gunga po vA�rehen tek lopa, edhe shkova menjA�herA� i lajmA�rova kA�to organet qA� janA� nA� komunA�n tonA� tek Bujari, doktori, erdhi dje e kontrolloi, e bA�ri njA� raport, tha dyshoj edhe unA� 90 pA�r qind qA� i kaa�?, u shpreh Zeneli.

Fermeri ka deklaruar se doktorA�t tjerA� qA� e kanA� kontrolluar gjedhin e kanA� mjekuar pA�r sA�mundje tA� tjera si problem me mushkA�ritA� dhe hundA�t.

Zeneli A�shtA� shprehur i shqetA�suar pasi qA� atij i rrezikohen edhe 20 krerA�t tjerA� qA� i ka.

Fermeri Sami Zeneli A�shtA� ankuar edhe pA�r AgjencinA� e Ushqimit dhe VeterinA�s sA� KosovA�s, pasi qA� sipas tij kA�ta tA� fundit nuk kanA� ardhur me kohA� qA� ta inspektojnA� rastin.

E lidhur me kA�tA�, zA�dhA�nA�si i AUVK-sA�, Lamir ThaA�i, pA�r KosovaPress ka deklaruar se nA� momentin qA� janA� njoftuar pA�r rastin, trupat e tyre inspektuese kanA� dal nA� vendin e ngjarjes ku kanA� kryer edhe kontrollet diagnostike.

Ai thotA� se nA� bazA� tA� kA�tyre kontrolleve, gjedhi nA� fjalA� nuk ka asnjA� shenjA� qA� shpie tek dyshimi se A�shtA� prekur me sA�mundjen gungore tA� lA�kurA�s.

a�?Gjedhi A�shtA� mjekuar pA�r dy javA� rresht nga veterinerA� tA� ndryshA�m apo nga persona qA� ai i ka thirr pA�r tA� kryer mjekimet siA� parashihet me rregullat nA� fuqi. Dhe pas dy javA� mjekimesh jemi njoftuar se A�shtA� njA� rast i dyshimit nga ana e vetA� veterinerit. Trupat tona inspektuese profesionale kanA� dal nA� terren kanA� kryer kontrollet diagnostike dhe kanA� shkruar procesverbalin, nA� tA� njA�jtA�n kohA� kanA� marr edhe mostrat pA�r analiza. NdA�rsa nA� bazA� tA� anamnezA�s sA� kryer nga ana e veterinerA�ve apo inspektorA�ve tonA� tA� AgjencisA� nuk ka ndonjA� dyshim pA�r kA�tA� sA�mundje, janA� shumA� shenja simptomatike qA� nuk japin pA�r kA�tA� sA�mundje, nA� tA� njA�jtA�n kohA� edhe periudha kohore A�shtA� shumA� e hershme pA�r tA� pasur mundA�si tA� preket nga kjo sA�mundjea�?, ka deklaruar ai.

PA�r ta��i pA�rjashtuar tA� gjitha dyshimet lidhur me rastin, ThaA�i tha se janA� duke pritur rezultatin e analizave pA�r tA� konfirmuar A�do dyshim.

Ai ka shtuar se nA� KosovA�s as kA�tA� vit nuk ka asnjA� rast tA� lajmA�ruar me sA�mundjen gungore tA� gjedhit.

a�?Ne vitin e kaluar nuk kemi pasur asnjA� rast tA� prekur, as kA�tA� vit nuk kemi asnjA� rast i cili A�shtA� lajmA�ruar apo diA�ka tjetA�r, besoj qA� nuk do tA� kemi as kA�tA� vit pasi qA� ne jemi duke i kryer tA� gjitha masat preventive me kohA� dhe besoj dhe shpresoj qA� do tA� shkojA� gjithA�ka mirA� siA� A�shtA� paraparA� nga ekspertA�t e fushA�s sA� veterinarisA�, dhe ne presim qA� mos tA� kemi asnjA� fermer gjedhA�t e tA� cilit do tA� preken nga kjo sA�mundjea�?, tha ThaA�i.

Sipas tij, AUVK ka marrA� masat preventive pA�r parandalimin e kA�saj sA�mundje pasi qA� pothuajse njA� javA� ka nisur aksioni pA�r vaksinimin e gjedhA�ve, kurse pA�r aplikim janA� gjithsej 170 mijA� doza.

Aksioni i vaksinimit tA� gjedhit thotA� se do tA� jetA� falas pA�r tA� gjithA� fermerA�t, derisa theksoi se kA�to vaksina janA� donacion nga Komisioni Evropian, kurse aplikimin e tyre e ka mbuluar si shpenzim AUVK-ja.

Ndryshe, sA�mundja gungore e lA�kurA�s (LSD) A�shtA� sA�mundje e cila prek gjedhet dhe shkakton ethe, depresion, gunga dhe edem , nyje tA� rritura limfatike, gjithashtu gunga nA� mukozA�n e membranA�s, rrjedhje nga hunda dhe sytA�, zvogA�lim tA� prodhimit tA� qumA�shtit, A�njtje tA� kA�mbA�ve dhe A�alim.

Shenjat klinike mA� shumA� shprehen tek lopA�t qumA�shtore gjatA� kulmit tA� laktacionit dhe te viA�at e rinj.