12:58 / E Mërkurë, 13 Qershor 2018 / indeksADMonline

Eksperiment i ri: Çfarë ndodh kur djemtë dhe vajzat studiojnë veçmas për 3 vjet

Djemtë dhe vajzat fillojnë të luajnë lojëra të ndryshme dhe madje fillojnë të mendojnë ndryshe sa më herët se sa në kopsht. Megjithatë, kërkesat për të dyja gjinitë në shkolla janë të njëjta. Dhe kjo është arsyeja pse disa shkolla në Rusi filluan një eksperiment të pazakontë.

Shkolla në qytetin Kamensk-Uralsky në Rusi ndanë rezultatet e para të një eksperimenti që filloi në vitin 2014. Mësuesit e këtyre klasave eksperimentale janë të bindur se ky lloj i arsimimit është më i mirë për fëmijët.

Në këtë eksperiment, djemtë dhe vajzat morën edukime të veçanta, por kishin aktivitete shoqërore të përziera gjinore, që do të thotë se ata qëndronin të ndarë vetëm gjatë mësimeve. Pjesa tjetër e kohës si gjatë pushimeve, në kafene, në ekskursione dhe në aktivitete jashtëshkollore, fëmijët e të dy gjinive komunikonin me njëri-tjetrin. Pas diplomimit nga shkolla fillore, klasat duhet të bashkohen, kështu që komunikimi mes të gjithë fëmijëve do të jetë i vërtetë, jo vetëm përmes mediave sociale. Shkolla e mesme është një kohë kur bëhen miq të ngushtë, si dhe zgjedhje të rëndësishme, duke ndihmuar në formimin e personaliteteve të fëmijëve. Natyrisht, kjo është një fazë shumë e rëndësishme në jetën e tyre.

Për vajzat, mësuesit organizojnë mësime në koreografi dhe punë me shtiza.

 Djemtë dhe vajzat shpërqendrohen nga njëri-tjetri

Psikologët janë shumë të vetëdijshëm se nëse ka bashkëpunim midis nxënësve një përfaqësues të gjinisë së kundërt, atëherë çdo djalë ose vajzë, qoftë edhe në mënyrë të pandërgjegjshme, do të përpiqet të bëjë përshtypje njëri-tjetrin. Prandaj, ata do të shpërqendrohen nga mësimi. Si rezultat, mësimi do të dështojë pasi fëmijët nuk janë në gjendje të përqendrohen.

Të dy prindërit dhe shkencëtarët e dinë se djemtë e rinj kanë tendencë të mbeten 2-3 vjet prapa kolegëve të tyre femra si mentalisht ashtu edhe fizikisht. Hemisfera e majtë e trurit e tyre maturohet më ngadalë. Kjo është arsyeja pse sistemi arsimor në shkolla është i orientuar drejt vajzave. Mund të jetë mjaft e turpshme dhe poshtëruese nëse të gjithë po tallen me ju ndërsa jeni duke u përgjigjur para tërë klasës. Kështu fillon zhvillimi i kompleksit humbës dhe si rezultat, zhvillohet edhe agresioni ndaj shokëve të klasës dhe të rriturve.

 Vajzat janë të mira në kryerjen e detyrave

Në klasat e ndara sipas gjinisë, është më e lehtë për mësimdhënësit të marrin në konsideratë psikologjinë e dy grupeve të ndryshme. Vajzat janë të turpshme dhe të sakta në mësim. Detaje dhe vetë procesi janë të rëndësishme për ta. Megjithëse ata janë të mirë në kryerjen e detyrave tipike, përmbushja e tyre sipas algoritmit të dhënë ndërkohë që ndihen të trembur në një klasë të mbushur me djem, ndonjëherë mund të jetë e vështirë për vajzat.

Në mungesë të djemve, vajzat mendojnë se mund të mendojnë më lirshëm dhe nuk kanë frikë t’i ngrenë duart apo të bëjnë gabime. Ata janë më të gatshëm të ndihmojnë njëri-tjetrin pa u shqetësuar për talljen.

Djemtë ndjekin rrugën e tyre në vend të rregullave dhe zgjidhjeve të gatshme

 Vajzat bëhen bashkë për detyra “kolektive”

Djemtë e kuptojnë cilësinë e tyre të lidershipit në të gjitha klasat e meshkujve

 Respekti për mësuesit është më i lartë në klasat e një gjinie

Shëndeti dhe qëndrimi i fëmijëve ishin më të mira në klasa të veçanta

Numri i nxënësve me nota të mira është rritur ndjeshëm në klasa të veçanta

Eksperimenti ishte një sukses, edhe pse ka çështje

 

Temat: