15:23 / E Hënë, 11 Shkurt 2019

Ekspertët thonë: Njerëzit mbi 40 vjeç duhet të punojnë vetëm 3 ditë në javë

Një studim i botuar në serinë e Letrës së Punëtorëve të Institutit të Melburnit zbuloi se përformanca më e mirë e njerëzve mbi 40 vjeç  mund të përmirësohet në mënyrë drastike nëse brënda një jave punojnë tre herë në ditë.

Gjegjësisht, studimi i kryer nga Instituti i Kërkimeve Ekonomike dhe Kërkimeve Shoqërore në Universitetin e Melburnit analizoi zakonet e punës së 3,500 grave dhe 3,000 burrave nëpërmjet një sërë testesh njohëse, të tilla si shkronjat dhe numrat përputhen nën presionin kohor, duke lexuar me zë, dhe duke recituar listat e numrave prapa.

Hulumtuesit i konsideruan faktorët si cilësia e jetës, strukturat e familjes, mirëqenia ekonomike dhe punësimi dhe zbuluan se njerëzit që punonin mesatarisht 25 orë në javë bënin punë më efikase.

Performanca e përgjithshme njohëse ishte e mirë derisa ata arritën ounën 25-orëshe, dhe në këtë pikë rezultatet e testeve njohëse filluan të bien për shkak të stresit dhe lodhjes.

Nëse punoni me orë më tepër ju mund të përballeni me probleme të shumta në jetë, si:

Zhvillimi i depresionit

Lodhje dhe mungesë të gjumit

Ktheheni tek alkooli ose drogat në mënyrë që të relaksoheni

Nuk jeni produktiv edhe pse punoni orë të gjata

Përjetoni dhimbjet e trupit dhe sytë dobësohen.

Marrëdhëniet me familjen ose miqtë tuaj mund të fillojnë të rrënohen

Shkencëtarë të shumtë thonë se ne duhet të gjejmë balancën e punës dhe të jetës dhe të ndryshojmë kohëzgjatjen e punës gjatë javës për të mbrojtur shëndetin tonë fizik dhe mendor./Indeksonline/