18:10 / E Hënë, 03 Shkurt 2020 / indeksADMonline

Ekziston butoni “fshij” në trurin tuaj

“Është gjithçka në trurin tuaj”, është shprehje që e kemi dëgjuar shumë herë, ku sipas shkencëtarëve kjo shprehje është e vërtetë dhe jo thjeshtë ngushëllim i çastit.

Tani mund ti fshini momentet që nuk doni ti kujtoni, pasi që “butoni” ndodhet aty!, shkruan indeksonline.

Ekspertët e quajnë këtë hile mendore “synaptic pruning,”, por “Fast Company” e quajti atë një buton “fshirje” për pak kohë. Pra, si funksionon?

Imagjinoni trurin tuaj si një kopsht, ku lidhjet sinaptike midis neuroneve rriten në vend të luleve ose perimeve. Ndërsa mësoni dhe përjetoni gjëra, truri juaj ndërton gjithnjë e më shumë lidhje neurologjike.

“Qelizat gliale” janë kopshtarët e trurit tuaj, thotë “Fast Company”; ata të dy shpejtojnë sinjalet midis neuroneve, si dhe fshijnë ato që nuk janë më të nevojshme.

Truri juaj i bën të gjitha këto ndërsa ju flini, duke krijuar më shumë hapësirë në tru për të ndërtuar lidhje të reja dhe më të forta në të ardhmen. Kjo arsyeja pse një gjumë i mirë, i thellë i natës është kaq i rëndësishëm.

Ekspertët, shkruan Living, thonë se ju në të vërtetë keni një kontroll mbi atë që truri juaj vendos të fshijë ndërsa flini.

Meqenëse lidhjet sinaptike të papërdorura ngatërrohen, ajo që mendoni më shumë do të rrotullohet dhe si pasojë do ngatërrohet gjithashtu.

Përqendrimi i shumicës së mendimeve tuaja për gjërat e nevojshme – një kujtim të lumtur ose një provë të ardhshme – do të rrisë mundësinë që ju ta mbani mend më shumë.

Kjo shpjegon gjithashtu pse gjërat për të cilat nuk keni menduar me vite mund të duken ndonjëherë absurde.

“Për të përfituar nga sistemi i kopshtarisë natyrore të trurit tuaj, thjesht mendoni për gjërat që janë të rëndësishme për ju,” tha Fast Company. /indeksonline/