12:35 / E Hënë, 16 Prill 2018 / indeksADMonline

Ethet e LDK-sA�

Paria e Lidhjes Demokratike tA� KosovA�s, qenkan mbledhur para disa ditA�sh, pA�r tA� marr njA� vendim, pA�r tA� cilin sipas meje, ata vet nuk janA� tA� pA�rgatitur. Kryesia e saj pra, i paska ftuar partitA� politike nA� vend qA� tA� mblidhen e ta caktojnA� njA� datA� pA�r zgjedhje tA� parakohshme, edhe atA�, sa mA� parA� qA� tA� jetA� e mundur. ParA� nga prizmi i rrethanave tA� krijuara nA� vend, njA� proces i tillA�, mbase A�shtA� i nevojshA�m, por a thua a janA� tA� gatshme subjektet politike pA�r kA�tA� gjA�, pA�r mA� shumA�, a A�shtA� vet LDK-ja?

Disa nga to kanA� nisur proceset zgjedhore brenda tyre, ndA�rsa kjo e fundit (LDK-ja), bazuar nA� rendin shtA�piak tA� saj, nA� kA�tA� shteg nuk mund tA� kalojA� deri nA� maj tA� vitit tA� ardhshA�m. Isa Mustafa, kryetar aktual i kA�tij subjekti, siA� e dimA�, nuk A�shtA� mirA� me shA�ndet. SA�mundja e tij nuk do tA� duhej tA� ishte a�?motiva�? pA�r nisjen e procesit tA� brendshA�m zgjedhor, ani A�ka qA� nA� esencA�, motive ka pasur mjaft pA�r ta��ia filluar kA�saj valleje, qA� nga momenti kur ai e pat humbur besimin nA� parlament, duke u rrA�zuar nga posti i kryeministrit. HerA�n e fundit nA� zgjedhjet nacionale, propozimi i Avdullah Hotit si kandidat pA�r kryeministA�r, nuk qe frytdhA�nA�s, pa A�ka qA� elektorati ende e shihte MustafA�n si njA� garues potencial nA� kA�tA� post. Prandaj po them se kryesia e LDK-sA� A�A�shtje emergjente do tA� duhej ta kishte procesin e brendshA�m zgjedhor, duke mos bA�rA� gabim e tA� mbrohen para opinionit me argumentin se ata e kanA� afatin zgjedhor qA� e respektojnA�. MirA� qA� e respektojnA�, por rrethanat e krijuara sugjerojnA� hapa tA� tjerA� politikA�. PA�r mA� shumA� e sugjerojnA� atA� hapin i cili do tA� ndryshonte traditA�n e proceseve zgjedhore brenda partisA�. Tash pA�r tash, gjA�ja mA� e duhur do tA� ishte qA� kreu aktual i saj z. Mustafa, ta��i hapte rrugA� kA�tij procesi duke dhA�nA� dorA�heqje, duke i ftuar anA�tarA�t e saj nA� unitet, si dhe pA�r zgjedhje tA� lira brenda kA�saj partie.

Se edhe brenda saj e dinA� qA� kA�shtu duhet tA� ndodhA�, provA� kemi shprehjen e vullnetit nga ana e Gazmend Muhaxherit pA�r tA� qenA� kandidat pA�r kryeministA�r, qA� me automatizA�m nA�nkupton edhe shprehje e vullnetit pA�r tA� drejtuar edhe vet LDK-nA�. Jo vetA�m kaq, edhe pretendentA�t e tjerA� qA� po i mprehin ambiciet e tyre pA�r kA�tA� pozitA� Agim Veliu e Lutfi Haziri, nga reagimet e tyre ndaj Muhaxherit, dA�shmuan se e dinA� qA� kA�shtu duhet tA� ndodhA�. Haziri pA�r deklarimet e Muhaxherit ka thA�nA� se ai: a�?…ka dhA�nA� deklaratA� politike si reagim ndaj zhvillimeve politike, sepse, LDK, ka kryetar dhe nuk e ka hapur procesin.a�?; kurse nA�nkryetari tjetA�r Agim Veliu pA�r kA�tA� ka thA�nA� se: a�?Ende nuk A�shtA� koha, ende A�shtA� herA�t!a�?, duke shtuar me kurtuazi se a�?nuk A�shtA� normale qA� njeriu i cili ka bA�rA� njA� jetA� nA� politik tA� mos ketA� ambiciea�?.

PA�rfshirja e kA�tyre figurave politike tA� LDK-sA� nA� A�A�shtjen e zgjedhjes sA� kreut tA� ardhshA�m tA� partisA� janA� prova mA� e mirA� e asaj se kjo parti ka kohA� qA� ka ngecur nA� tri kA�mbA� dhe se i mungon koka.

Deklaratat e zyrtarA�ve na shpijnA� nA� njA� lloj konkluzioni tA� atillA� sa qA�, Agim Veliun, e nxjerrin pretendentin mA� serioz pA�r tA� marrA� timonin. Ai ka kohA� qA� luan rolin e drejtuesit, faktorit kryesor brenda LDK-sA�, duke e ilustruar kA�tA� edhe me deklaratat qA� ai sa��A�shtA� veA�se njA� gardian i ruajtjes sA� saj. Roli i tij prej bariut tA� kujdesshA�m qA� ruan kopenA� nA� mA�nyrA�n mA� tA� mirA� tA� mundshme, padyshim se A�shtA� premisa qA� e sjellin atA� si alternativA�n mA� tA� mirA� pA�r tA� qenA� kryetar i ardhshA�m i ish-partisA� sA� presidentit Rugova. Veliu me shumA�A�ka A�shtA� mA� nA� avantazh kundrejt A�do kandidati tjetA�r pA�r kreun e LDK-sA� brenda kA�saj partie. Fitues a�?mitika�? i tA� parit tA� komunA�s, fanatik i rugovizmit e mbi tA� gjitha parafytyrim i njA� LDK-je A�farA� duhet tA� jetA�.

LDK me kapacitetin aktual, nuk A�shtA� e pA�rgatitur pA�r zgjedhje tA� parakohshme. A�do kA�rkesA�, A�do thirrje pA�r njA� proces tA� tillA� nga ana e saj, nuk ka sens. Ajo duhet ta zgjedhA� kryetarin e saj tA� ri fillimisht. Pra LDK: SA� pari zgjedhjet brenda partisA�, pastaj zgjedhjet nacionale!

Shkruan:A�Albinot Maloku