22:38 / E Enjte, 06 Dhjetor 2018 / indeksADMonline

Gjysma e të rriturve në SHBA kanë pasur anëtarë të familjes në burg

Pothuajse gjysma e të gjithë të rriturve në SHBA kanë pasur një anëtar të afërt të familjes të burgosur në një pjesë të jetës së tyre, raporton BBC.

Studimi nga drejtësia penale jo-fitimprurëse FëD.us dhe Universiteti Cornell anketuan mbi 4,000 të rritur amerikanë.

Mbi 2 milionë amerikanë janë aktualisht në burg në SHBA.

Raporti vlerëson se 64% e të rriturve amerikanë kanë pasur dikë në familjen e tyre të cilët kanë kaluar të paktën një natë në burg ose në paraburgim, transmeton IndeksOnline.

Autorët e studimit thanë se kjo vë në dukje një “krizë burgimi mbarëkombëtar”.

“Këto shifra janë mahnitëse, aq më tepër nëse nuk i mendoni si numra, por si histori si kjo e imja”, tha Felicity Rose, drejtoresha e FwD.

“Një nga pjesët më të këqija të rritjes me një baba brenda dhe jashtë burgut ishte izolimi dhe turpi që ndjeva,” shtoi ajo.

Një në pesë të rritur të SHBA ka pasur një prind të burgosur, sipas studimit, duke rezultuar në pasoja të rënda financiare dhe emocionale.

Studimi tha se 113 milion të rritur në SHBA kanë pasur një anëtar të ngushtë të familjes të burgosur.

Në kohën e hulumtimit, 6.5 milionë të rritur thanë se një anëtar i familjes së ngushtë ishte aktualisht në burg ose në paraburgim.

Një në shtatë të rritur kanë pasur një bashkëshort të burgosur; një në tetë kanë pasur një fëmijë të mbyllur. Dhe vetëm një në katër janë gjithmonë në gjendje të vizitojnë një anëtar të familjes së burgosur.

Nuk kishte asnjë ndryshim në normat e burgosjes përgjatë linjave politike, por studiuesit gjetën se njerëzit me ngjyrë ishin më shumë të prekur.

Të rriturit afrikano-amerikanë kishin 50% më shumë gjasa sesa amerikanët e bardhë për të pasur një anëtar të familjes të burgosur dhe tre herë ka gjasa që të kishin familjen e burgosur për 10 vjet ose më shumë, gjen hulumtimi.

Të rriturit latin kishin 70% më shumë gjasa se amerikanët e bardhë që të kishin dikë të burgosur për më shumë se një vit.

Shkalla e burgosjes ishte më e lartë në shtetet jugore dhe perëndimore, ku banorët 60% kanë më shumë gjasa të përjetojnë burgosjen e një familjari sesa njerëzit në verilindje.

Sipas Iniciativës së Politikave të Burgjeve, SHBA burgosën më shumë njerëz për frymë sesa kudo tjetër në botë.

FëD raporton se burgjet lokale kanë pranuar mbi 10 milionë njerëz çdo vit për dy dekadat e fundit. /IndeksOnline/