16:30 / E Hënë, 16 Prill 2018

Inteligjenca e lartA� mbron nga depresioni, kjo nuk vlen pA�r femrat

Meshkujt inteligjentA� kanA� mA� pak gjasa tA� zhvillojnA� sA�mundjen e depresionit, tregojnA� studimet e fundit.

NA�se keni njA� nivel tA� lartA� tA� inteligjencA�s kjo do tA� thotA� se zvogA�lohet mundA�sia e prekjes nga sA�mundje mentale, pA�rfshirA� edhe tA� atyre me nivel tA� lartA� tA� inflamacionit, thuhet nA� studim.

Studimet e mA�hershme kanA� ndA�rlidhur inflamacionin me rrezikun mA� tA� lartA� nga sA�mundjet mentale.

Autori i studimit, Eirini Flouri, nga Kolegji universitar nA� LondA�r, thotA� se niveli i lartA� i inteligjencA�s mbron njerA�zit nga A�rregullimet mentale.

Kjo mund tA� ndodhA� pA�r shkak se njerA�zit inteligjentA� A�ojnA� jetA� mA� tA� shA�ndetshme sikurse A�shtA� ushqimi i rregullt dhe ushtrimet, sipas studiuesve.

A�shtA� interesante se studimi ka gjetur se niveli i lartA� i inteligjencA�s nuk i mbron femrat nga depresioni, gjA� e cila mund tA� jetA� pA�r shkak tA� dallimit tA� sistemit imunitar ose atij hormonal.

Studiuesit kanA� analizuar mA� shumA� se 9,600 persona tA� moshA�s ndA�rmjet 18 deri 97-vjeA�, tA� cilA�t jetojnA� nA� BritaninA� e Madhe.