17:17 / E Hënë, 03 Shtator 2018

Këshilla si ta shpëtoni jetën në situata kritike

Ka disa momente kur secili mund të vihet ndaj një situate të pakëndshme e ndonjëherë edhe të rrezikshme. Ja pse njohja e disa këshillave të dobishme për situata të ndryshme të jetës mund të jetë mjaft e dobishme, transmeton Indeksonline.

Janë përgatitur disa ide që mund t’ju ndihmojnë të dilni nga një situatë e sikletshme.

  1. Nëse dikush po përpiqet të të largojë me forcë, ‘humb’ disa sende personale

Nëse jeni duke u shtyrë në një makinë, përpiquni që ‘aksidentalisht’ të ruani, por edhe t’i lini sa më shumë sende personale në vendin e ngjarjes(por mbani mend, është më mirë të mbani telefonin tuaj celular me ju). Kjo mund të ndihmojë policia të gjejë më shpejt.

  1. Nëse jeni në një ashensor me një kriminel, shtypni butonat për çdo kat

Kjo do t’ju japë një shans për të ikur ose për të sinjalizuar dikë. Gjithashtu, ajo mund të përçmoj dhe sikletoj kriminelin.

  1. Nëse bllokoheni në një fushë me shumë bari dhe ferra

Nëse papritmas goma juaj e automjetit mbetet mes arave, bëni vrima të vogla në anët e gomës dhe mbushni atë me bar apo kashtë. Natyrisht, pasi të shkosh në një stacion të shërbimit të automjeteve, do të duhet t’i largosh nga goma, por të paktën kjo metodë do të të ndihmojë të shkosh në shtëpi.

  1. Vendosni sodë buke për shuarjen e zjarrit

Në qoftë se sobë juaj e kuzhinës ose vaji në tiganin tuaj kapin zjarr, është e ndaluar t’i shuani me ujë. Në vend të kësaj, derdhni një paketë sode buke në zonën e djegies – kur ndërveprojnë me një zjarr të hapur, dioksidi i karbonit do të fillojë të prodhohet dhe zjarri do të shuhet. Kjo metodë është vetëm e mirë për shuarjen e zjarreve të vogla sepse kërkon një sasi të madhe sode buke.

  1. Përdorni telefonin tuaj si reflektor kur kaloni nëpër rrugë në errësirë

Ju mund ta përdorni telefonin tuaj celular ose kamerën e tij si një reflektor kur kaloni një rrugë të keqe të ndezur në errësirë. Kjo do t’ju ndihmojë shoferëve t’ju shohin në rrugë dhe të reagoni në kohë.

  1. Përdorni vaj ose pluhur kamfiri për ta kthyer vëmendjen në vozitje

Nëse do të vozitni për më shumë se 6 orë, mund të merrni vizionin e tunelit ndërsa jeni në rrugë. Kjo është kur vëmendja juaj përqendrohet në rrugën dhe objektet e vendosura drejt para makinës. Në të njëjtën kohë, ju ndaloni të shihni gjërat që ndodhin në anët dhe prandaj mund të humbni një këmbësor.

Në mënyrë që të hiqni tensionin e syve, merrni një qese prej pëlhure me kristale të kamfurit pluhur në të ose një shishe vaj kamfuri me ju. Sapo të ndiheni të lodhur, sillni qesen ose shishe më pranë hundës dhe merrni frymë thellë. Ju do të ndiheni më mirë dhe do të bëheni më të vëmendshëm.

  1. Gjithmonë mbani një letër të rreme mjekësore duke thënë se jeni HIV pozitiv

Jo vetëm që kjo këshillë do të jetë e dobishme me një përdhunues (“Unë duhet t’ju paralajmëroj që jam HIV pozitiv. Letra është në çantën time”), por edhe me një grabitës. Nëse ai nuk është shumë i shkolluar, atëherë ai ndoshta do të ketë frikë pas deklaratës suaj dhe nuk do të marrë asgjë për shkak të frikës së kapjes së sëmundjes./Indeksonline/.

 

Mos i humb