75 Mall Live Search
22:53 / E Mërkurë, 20 Shtator 2023 / S Z

Testet falas për COVID-19 po kthehen në SHBA, ja si do t’i marrin

Administrata Biden po përgatitet të rifillojë marrjen e urdhrave për testet falas në shtëpi COVID-19 duke filluar nga 25 shtatori, njoftuan zyrtarët të mërkurën. Administrata po planifikon gjithashtu një infuzion të ri parash për të nxitur prodhimin vendas të kiteve të provës.

Si të porosisni teste falas COVID

Katër teste falas do të jenë në dispozicion për çdo familje për të kërkuar nëpërmjet portalit COVIDTests.gov të qeverisë duke filluar nga e hëna, 25 shtator.

Testet do të dërgohen përmes Shërbimit Postar amerikan, dhe nuk do të ndikoheshin drejtpërdrejt nga një mbyllje e mundshme e qeverisë nëse Kongresi nuk miraton një projekt-ligj financimi deri në fund të muajit.

“Ne kemi parë atë që kemi parë më parë në rritjen e rasteve. Ne mendojmë se të jesh në gjendje t’i vësh testet në dispozicion është vetëm një mjet i rëndësishëm që kemi dhe mund ta vëmë në dispozicion,” tha Dawn O’Connell, kreu i Administratës për Përgatitjen dhe Reagimin Strategjik, i cili mbikëqyr rezervat federale të testeve.

Qeveria më parë ofroi kite prove falas dimrin e kaluar, por dërgesat nëpërmjet uebsajtit kanë qenë në pauzë që nga maji për të ruajtur furnizimet e provave.

Megjithatë, zyrtarët kanë theksuar se opsione të tjera testimi falas kanë mbetur në dispozicion të shumë komuniteteve nëpërmjet përpjekjeve si programi Rritja e Aksesit në Komunitet për Testimin e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në dyqanet e ilaçeve me pakicë.

“Ne i kemi pasur këto rezerva. Ne do të preferonim që njerëzit t’i bënin këto teste në kabinetet e tyre të mjekësisë që mund t’i përdorin tani, sesa të ulen në një depo diku. Kështu që ne me të vërtetë mendojmë se ka qenë vetëm një mjet i rëndësishëm, dhe ne morëm një vendim aktiv për ta vënë atë në dispozicion tani,” tha O’Connell.

Katër teste falas antigjeni

Katër testet në shtëpi që do të dërgohen po dalin nga një furnizim që do të mbetet i përdorshëm deri të paktën deri në fund të vitit, nën zgjatjen e datës së skadimit të gjelbëruar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave.

Autoritetet kanë thënë se testet e COVID-it po vazhdojnë të funksionojnë ashtu si edhe me variantet e tjera të kohëve të fundit, për sforcimet më të fundit në rritje. Kjo përfshin variantin shumë të mutuar BA.2.86 që është pikasur në të gjithë botën dhe në disa shtete amerikane.

Testet falas të COVID-it që ofrohen do të jenë testet e antigjenit, të cilat në përgjithësi janë më të lira dhe më të lehta për t’u përdorur se disa opsione të tjera molekulare ose laboratorike në shtëpi, por kanë një shans më të lartë për të dhënë rezultate të rreme negative të testit – që do të thotë se mungojnë disa raste kur një person është në të vërtetë i infektuar.

Pas studimeve të rezultateve të rreme negative vitin e kaluar nga testet e antigjenit, FDA u ka kërkuar amerikanëve që ndihen të sëmurë ose që janë ekspozuar ndaj virusit të testojnë përsëri çdo 48 orë nëse marrin një rezultat fillestar negativ.

Më shumë teste mund të vihen në dispozicion për porositje më vonë gjatë këtij viti, tha O’Connell, nëse ka furnizime të mjaftueshme ose një rritje më të madhe të kërkesës së nxitësve.

“Ne rezervojmë të drejtën për këtë nëse kemi nevojë, nëse do të shihnim një rritje të ndryshme nga ajo që kemi parë më parë, ose nëse erdhi një variant i ri dhe kishim nevojë për akses në teste më shpejt. Gjëja e mrekullueshme për të pasur një depo është se ne mund ta përdorim atë,” tha O’Connell.

Miliona dollarë për të prodhuar më shumë teste COVID

Ndërsa përgatitet të transportojë miliona teste të blera më parë që tani po i afrohen skadimit, ASPR thotë se po përhap edhe çmime të reja prej 600 milionë dollarësh në një duzinë prodhuessh për të vazhduar prodhimin e testeve COVID-19 në SHBA.

Së bashku, çmimet e kontratës shtojnë gjithashtu deri në rreth 200 milionë teste të reja coVID-19 që administrata Biden do t’i blejë për nevojat e saj të ardhshme.

Kjo do t’u lejojë prodhuesve të testeve të mbeten si një “bazë e ngrohtë” edhe pasi kërkesa të pakësohet, tha O’Connell, në gjendje të rritet më shpejt për çdo valë të papritur. Ky ishte një mësim që zyrtarët morën nga rritja fillestare e variantit Omicron, gjë që çoi në mungesë të kiteve.

“Linjat do të vazhdojnë të vrapojnë. Ata nuk do të lëkunden. Ata do të vazhdojnë të bëjnë teste, ndërsa ne i heqim nga vija,” tha O’Konell.

ASPR hapi mundësinë për të hyrë në bisedime për këto para për të gjitha kompanitë, tha O’Konell. Kompanitë e testimit do të jenë ende në gjendje të furnizojnë kite së pari në tregun privat, si për farmacitë dhe shitësit online, dhe pastaj të kalojnë në dërgimin e kits në stokun federal pas ngadalësimit të kërkesës.

Çmimi më i madh – 167 milionë dollarë – po shkon për iHealth me bazë në Kaliforni, i cili ishte gjithashtu një furnizues i madh në valën e fundit të testeve falas COVID-19.

Disa kompani të reja testimi janë gjithashtu midis marrësve, ndërsa të tjera – si testuesit Abbott ose Roche, që morën miliona më parë gjatë pandemisë – nuk u përmendën.

“Ne negociuam kushtet bazuar në kapacitetin e tyre, bazuar në atë që menduam se do të ishin në gjendje të mbanin, bazuar në gatishmërinë e tyre për të mbajtur. Dhe kështu të gjithë këta faktorë hynë në thow këto kontrata u negociuan. Ne jemi super krenarë për 12 që kanë dalë,” tha ajo.