18:43 / E Enjte, 19 Prill 2018 / indeksADMonline

Kjo A�shtA� historia e vA�rtetA� e buzA�kuqit?

ShoqA�ria pA�r njA� kohA� tA� gjatA� nuk dinte si tA� pA�rballej me pA�rdorimin e makiazhit, sepse nuk besonte nA� arsyen e vA�rtetA� tA� ekzistencA�s dhe pA�rdorimit tA� tij. NA� fakt mendohej gjerA�sisht se buzA�kuqi nuk ishte aksesor bukurie, por instrument i djallit.

MA� herA�t kishte madje ligje qA� e lidhnin buzA�kuqin me shtriganinA�.

Jessica Pallingston, historiane e buzA�kuqit, pohon se nA� AnglinA� mesjetare a�?njA� grua qA� lyhej shihej si mishA�rim i Satanaita�?, sepse po ndryshonte pamjen qA� i kish dhA�nA� Zoti.

PavarA�sisht kA�saj, gratA� e pasura tA� asaj periudhe punA�sonin alkimistA� pA�r tA� realizuar buzA�kuqA�t e tyre.

NA� 1500, gratA� inkurajoheshin qA� tA� pA�rmendnin pA�rdorimin e buzA�kuqit dhe nA� AmerikA�n e 1700-A�s, burrat mund tA� anulonin martesat nA�se gratA� e tyre kishin pA�rdorur produkte kozmetike gjatA� fejesA�s.

Produktet kozmetike nuk bA�heshin gjithmonA� pA�r arsye komerciale dhe kur prodhimi bA�hej a�?me dorA�a�?, kishte shumA� dyshime pA�r pA�rbA�rA�sit dhe efektet e tyre mbi gratA�. Ngjyruesit e kuq dhe baza e pluhurit tA� bardhA� bA�heshin me plumb dhe merkur, qA� mund tA� konsumonin lA�kurA�n. NA� vitet 1910 nA� SHBA, buzA�kuqi u pA�rshtat si simbol i sfidA�s dhe emancipimit tA� grave.

NA� vitin 1912, Elizabeth Cady Stanton dhe Charlotte Perkins Gilman, aktiviste dhe mbA�shtetA�se tA� grave mbanin buzA�kuq pA�r tA� demonstruar qA� pA�rfaqA�sonte edhe biznesin. NA� vitin 1924, buzA�kuqi u ndalua nga funksionarA�t e policisA� sA� Nju Jorkut, sepse druheshin qA� gratA� i pA�rdornin pA�r ta��i helmuar.

Sot buzA�kuqA�t janA� shumA� popullorA� dhe mund tA� blihen praktikisht nA� gjithA� dyqanet, nA� versionet mA� tA� thjesht dhe ekonomikA�.