07:42 / E Hënë, 15 Tetor 2018 / indeksADMonline

Kujdes sa bëni gjumë, mund t’u ndikojë në aftësitë mendore

Fjetja e gjatë ndikon në aftësitë tuaja mendore, sasia e gjumit që shoqërohet me sjellje njohëse shumë funksionale ishte e njëjtë për të gjithë, pavarësisht moshës.

Ndërsa mungesa e gjumit të duhur ka qenë e njohur për shëndetin, një studim i ri ka treguar se njerëzit  që flenë më pak ose më shumë se një mesatare prej shtatë deri në tetë orë në natë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë dëmtime në aftësitë e tyre mendore.

Gjetjet treguan se gjumi prek të gjithë të rriturit në mënyrë të barabartë.

“Ne kemi gjetur se sasia optimale e gjumit për të mbajtur trurin tuaj duke bërë më së miri është shtatë deri në tetë orë çdo natë dhe që korrespondon me atë që mjekët do të thonë se ju duhet të mbani trupin tuaj në formë tip-top”, tha plumbi autori Conor Wild, Associate Research në Universitetin e Western Ontario në Kanada.

Pothuajse gjysma e të gjithë pjesëmarrësve raportojnë se zakonisht flinin më pak se 6.3 orë në natë, rreth një orë më pak se shuma e rekomanduar e studimit. Pjesa më e madhe e pjesëmarrësve që flinin katër orë ose më pak të dukeshin sikur të ishin pothuajse nëntë vjet më të vjetër.

E rëndësishmja, arsyetimi i pjesëmarrësve dhe aftësitë verbale ishin dy nga veprimet më të prekura nga gjumi, ndërsa performanca afatshkurtër e kujtesës ishte relativisht e paprekur.