17:01 / E Hënë, 16 Prill 2018

Kuvendi nuk ratifikon emrat pA�r anA�tarA� tA� KSHC

Kuvendi i KosovA�s nuk i ka ratifikuar emrat pA�r anA�tarA� tA� KA�shillit ShtetA�ror pA�r CilA�si pasi qA� kishte mungesA� kuorumi.

Para se tA� hidhej nA� votim ratifikimi i kA�tyre emrave, ministri i Arsimit Shyqyri Bytyqi ka arsyetuar vendimin e tij duke thA�nA� se pas pA�rfundimit tA� afatit tA� publikimit dhe shpalljes publike pA�r thirrje tA� anA�tarA�ve tA� KA�shillit ShtetA�ror tA� CilA�sisA�, gjithsej kanA� aplikuar 35 kandidatA� dhe Komisioni i cili ishte formuar mbi bazA�n e kA�tij UdhA�zimi Administrativ kishte hartuar listA�n e ngushtA� prej 16 anA�tarA�ve.

Ai tha se lista e ngushtA� A�shtA� hartuar mbi kushtet tA� cilat janA� pA�rcaktuar nA� udhA�zimin administrativ, duke pasur parasysh katA�r fushat profesionale tA� ndara sipas udhA�zimit administrativ.

Ministri Bytyqi tha se nA� listA�n e ngushtA� janA� emA�ruar 6 anA�tarA� tA� KA�shillit ShtetA�ror tA� CilA�sisA�, duke u bazuar nA� dy kriteret kryesore tA� UdhA�zimit Administrativ.

Sipas tij, nA� kriterin e fushA�s, ku secila fusha minimum duhet ta ketA� njA� profesionist dhe kriterin e gjinisA�, dhe nga gjashtA� profesionistA�t tA� cilat janA� emA�ruar nA� KA�shillin ShtetA�rorA� tA� CilA�sisA�, vendor 50 pA�rqind janA� femra dhe 50 pA�rqind janA� meshkuj.

NdA�rsa pjesa prej tre profesorA�ve, siA� tha ai, profesionistA�ve tA� huaj sipas UdhA�zimit Administrativ tA� emA�rohen nA� koordinim me faktorin ndA�rkombA�tar dhe kjo A�shtA� realizuar dhe tani A�shtA� lista e plotA� e anA�tarA�ve tA� KA�shillit ShtetA�ror tA� CilA�sisA� tA� cilA�t sot deputetA�t e kanA� para vetA�s. Ministri Bytyqi shtoi se ky A�shtA� njA� vendim me rA�ndA�si pA�r rritjen e efikasitetit.

a�?Duke pasur nA� konsideratA� rA�ndA�sinA� e funksionalizmit tA� AgjencisA�, sot po kA�rkojA� mbA�shtetjen tuaj pA�r ratifikimin e listA�s sA� anA�tarA�ve tA� KA�shillit ShtetA�rorA� tA� CilA�sisA�, tA� Agjencionit Kosovar tA� Akreditimit. A�shtA� fjala pA�r njA� evidentim tA� rA�ndA�sishA�m, i cili do tA� ndikojA� nA� funksionalizmin dhe rritjen e efikasitetit nA� akreditimin e institucioneve tA� arsimit tA� lartA� nA� RepublikA�n e KosovA�s. Prandaj, kA�rkoj nga ju qA� ta��i jepni mbA�shtetje tuaj pA�r tA� votuar dhe ratifikuar anA�tarA� e KA�shillit ShtetA�rorA� tA� CilA�sisA� tA� Agjencionit Kosovar tA� Akreditimit, gjegjA�sisht funkionalzimin e Agjencionit tA� Akreditimita�?, ka thA�nA� ministri Bytyqi.

LDK nuk ka marr pjesA� nA� votim , pasi qA� deputetA�t nuk votuan pA�r emrat e propozuar pA�r komision hetimor pA�r deportimin e gjashtA� shtetasve turq.

a�?A�shtA� me rA�ndA�si qA� ne tA� kemi ratifikim tA� KA�shillit, ShtetA�ror tA� CilA�sisA�. Paraprakisht ju deklaruat se janA� 67 deputet tA� pranishA�m dhe ne i dhamA� pA�rkrahje qA� kjo pikA� tA� renditet si pikA� e parA�, ndA�rsa u sabotua vendimi pA�r themelimin e Komisionit hetimor i iniciuar nga Lidhja Demokratike dhe e mbA�shtetur nga 40 deputet. KA�shtu qA� ne nuk do tA� marrim pjesA� nA� kA�tA� votim derisa tA� kaloj apo tA� futet nA� rend dite Komisioni Hetimor I cili A�shtA� mA� se imediate tA� filloj punA�n mbi ngjarjen e cila ka ndodhura�?, ka thA�nA� Zemaj.

Ndryshe Bytyqi pA�r anA�tarA� tA� KShC kishte propozuar: Prof. Ass.Dr. Vjollca Krasniqi, Prof. Ass. Dr, Arta Jakupi, Dr.Sc. Spec. Rozafa Koliqi-Lila, Prof. Dr. Magdalena Ziolo, Prof.Dr. Gazmend Luboteni, Prof.Dr. Herbert K. Amato, Prof. Dr. Xhavit Rexha, Prof.Msc. Jeffery Butel, Prof. Ass. Dr. Dukagjin Zeka.