20:41 / E Martë, 26 Maj 2020

Lilium Albanicum – Zambaku Shqiptar i Përjetësisë

Zambaku është një lule shumë e bukur që rritet në gjithë globin, por trevat tona i kanë dhënë botës një zambak të veçantë që ka origjinë shqiptare dhe i përket vetëm vendit tonë. Kjo lule mban emrin Lilium Albanicum, zambaku shqiptar.

Ky zambak me lule të verdha është një nga llojet më të lashta të kësaj luleje dhe mund të gjendet vetëm në zonat shkëmbore të Shqipërisë, Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë dhe Greqisë Veriore. Lilium Albanicum është dëshmi e zjarrtë e trashëgimisë së lashtë të popullit shqiptar në Ballkan dhe hapësirës historike të territoreve shqiptare.

Zambaku shqiptar akoma rritet në natyrë, kryesisht në zonat malore sidomos në Bjeshkët e Namuna, Malet e Sharrit, madje edhe në Malin e Dajtit që ngrihet shtatlartë mbi Tiranë. Ky zambak është aq i veçantë dhe me vlera sa që meriton të mbrohet nga ligji, siç shprehen botanistët e Institutit të Kosovës për Mbrojtjen e Natyrës.

Mos i humb