14:37 / E Martë, 27 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Njihuni me B.O.S – njësia më elitare e Ushtrisë Shqiptare

Batalioni i Operacioneve Speciale, i njohur si B.O.S, është njësia kryesore e Forcave Speciale të Armatosura Shqiptare, së bashku me Forcat Speciale Policore RENEA.

B.O.S vlerësohet si njësia më elitare e Ushtrisë Shqiptare, si dhe një nga njësitë më të mira të trajnimit dhe më profesionale të operacioneve speciale në rajon, shkruan IndeksOnline.

Kjo njësi është e ngarkuar me operacione të posaçme në kohë lufte dhe para së gjithash me kundër-terrorizmin në kohë paqeje.

Batalioni është pjesë e Regjimentit Komando dhe selia e tij, objektet e trajnimit dhe kazermat janë vendosur disa kilometra në veri-lindje të Tiranës. Anëtarët e BOS-it mund të njihen nga beretat e tyre dhe shenjat e njësisë që i kanë në mëngën e djathtë të uniformave të tyre.

Batalioni i Operacioneve Speciale është krijuar në vitin 1999 si një përgjigje e drejtpërdrejtë për situatën gjeopolitike në rajon. Menjëherë pas krijimit të tyre, ekipet e BOS u vendosën përgjatë kufirit shqiptaro-jugosllave gjatë Luftës së Kosovës në 1999 dhe më vonë përgjatë kufirit shqiptaro-maqedonas gjatë luftës në vitin 2001.

Armët e Përdorura

Gjatë këtyre dy konflikteve, detyrat kryesore BOS ishin zbuluese dhe me rreze të gjatë patrullës. Në vitin 2002, operatorët e BOS u vendosën në Afganistan si pjesë e operacionit Liria e Qëndrueshme. Në Afganistan, kontingjentet e para operuan nën komandën turke dhe detyrat e tyre merreshin kryesisht me patrullimin e zonave përreth Kabulit. Në vitin 2004, Shqipëria ka dërguar një njësi prej Batalionit të Operacioneve Speciale në Mosul si pjesë e operacionit Liria e Irakut.

Njësia së bashku me njësitë e tjera të Regjimentit Komando ishin përgjegjës për sigurinë bazë dhe mbrojtjen rrethues. Në korrik të vitit 2010, një detashment i 44 burrave (me emrin e koduar Eagle 1) nga BOS u pozicionuan në Kandahar, Afganistan. Ndryshe nga pjesa tjetër e kontigjenteve të mëparshme shqiptare, kjo njësi ka qenë drejtpërdrejt i përfshirë në operacionet luftarake. Besohet se njësia ka punuar ngushtë me SHBA-të rreth zbulimit ushtarak dhe ishte përgjegjës për zbulim të thellë prapa linjave të talebanëve, si dhe mbledhjen e inteligjencës mbi objektivat e Lartë me vlerë. /IndeksOnline/