16:53 / E Mërkurë, 11 Shtator 2019

Numri rekord i grave që garojnë për parlament në Zcivër

Asnjëherë më parë kaq shumë kandidatë nuk kanë hyrë në garën për një vend në parlamentin zviceran. Një në tre shpresë ka më pak se 30 vjeç dhe një numër rekord i grave janë ndër ato që garojnë në zgjedhjet e muajit të ardhshëm.

Një total prej 4596 kandidatësh po konkurrojnë për një mandat në Dhomën e Përfaqësuesve me 200 vende, sipas listave zyrtare të përpiluara nga autoritetet kantonale në fund të gushtit, përcjell albinfo.ch

Cilat janë arsyet e rritjes së madhe gjatë dy dekadave të fundit? Cloé Jans, shkencëtare politike në institutin e kërkimit shkencor GfS Bern thotë se një faktor kryesor është një reformë e rregullave në disa nga 26 kantonet.

Ajo thotë se është bërë më e lehtë të regjistroheni si kandidate sepse kërkesa për të marrë një numër të caktuar nënshkrimesh që mbështesin kandidaturën është hequr.

“Pastaj ekziston edhe strategjia e disa partive politike që synojnë të hyjnë në garë me sa më shumë lista të jetë e mundur,” shton Jans. Ideja është të inkurajojmë miqtë dhe familjen që të zgjedhin një listë me emrat që ata njohin personalisht.

Matur në pikë përqindjeje, ndikimi është i kufizuar, sipas Jans. Por është një mundësi që të ardhurit politikë të fitojnë përvojë të dorës së parë, përcjell albinfo.ch

Eshtë befasuese të shihet lista e gjatë e kandidatëve femra. Përqindja e grave që garojnë për vende është rritur në 40.4% nga 34.5% katër vjet më parë. Por ekspertët tregojnë se gratë në Zvicër janë ende të nënpërfaqësuara qartë në postet politike.

Gratë përbëjnë 32% të Dhomës së Përfaqësuesve aktual, ndërsa ato përbëjnë 30% në parlamentet kantonal,