16:12 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

Pacolli prezanton sfidat dhe prioritetet e PolitikA�s sA� Jashtme tA� KosovA�s

ZA�vendA�skryeministri dhe Ministri i PunA�ve tA� Jashtme, z. Behgjet Pacolli, ka marrA� pjesA� dhe ishte panelisti kryesor nA� TryezA�n e Diskutimit tA� organizuar nga Instituti i PrishtinA�s pA�r Studime Politike, PIPS tA� titulluar a�?Politika e Jashtme Kosovare: Prioritetet dhe Sfidata�?.

Me kA�tA� rast, kreu i diplomacisA� kosovare, referoi mbi rolin dhe rA�ndA�sinA� e pA�rfshirjes sA� shoqA�risA� civile pA�rkitazi me kA�tA� A�A�shtje; kapitalizimin e procesit tA� njohjeve tA� RepublikA�s sA� KosovA�s; reformat qA� po ndodhin nA� MinistrinA� PunA�ve tA� Jashtme, diplomacinA� ekonomike si dhe mbi fazA�n pA�rfundimtare tA� dialogut me SerbinA�.

Sa i pA�rket pikA�s sA� parA�, Ministri Pacolli, ka vlerA�suar kontributin e deritanishA�m tA� shoqA�risA� civile mbi politikA�n e jashtme dhe nA� tA� gjitha fazat konsolidimit tA� shtetit tA� KosovA�s, duke theksuar rA�ndA�sinA� qA� do ta ketA� pA�rfshirja dhe angazhimi i tyre edhe nA� tA� ardhmen.

Duke folur mbi mbarA�vajtjen dhe dinamikA�n e procesit tA� njohjeve, Ministri Pacolli, ka thA�nA� se “Kosova brenda ekzistencA�s sA� saj dhjetA�-vjeA�are si shtet i Pavarur dhe Sovran ka bA�rA� hapa tA� mA�dhenj nA� kA�tA� drejtim, duke rritur numrin e njohjeve nA� 117”, por ka pA�rmendur edhe sfidat, respektivisht ndryshimin e rrethanave nA� politikA�n ndA�rkombA�tare dhe ballafaqimin me njA� fushatA� gjithnjA� e mA� agresive nga ana e SerbisA�.

Mbi temA�n e njA�jtA�, ai e ka konsideruar si tA� rA�ndA�sishme, qA� Kosova tA� fokusohet nA� dy drejtime: E para: tA� punohet me vendet, qA� e kanA� njohur KosovA�n dhe avancohen edhe mA� tej marrA�dhA�niet nA� mes dy vendeve dhe paralelisht me kA�tA� tA� punohet edhe nA� sigurimin e njohjeve tA� reja.

Reforma tashmA� e nisur nA� MinistrinA� e PunA�ve tA� Jashtme ka qenA� njA� temA� tjetA�r, mbi tA� cilA�n Ministri Pacolli A�shtA� ndalur nA� prezantimin e tij. NA� lidhje me kA�tA�, ai ka pA�rmendur Ligjin e ri pA�r MinistrinA� e PunA�ve tA� Jashtme dhe nevojA�n pA�r ta ruajtuar ekuilibrin nA� mes ndikimit politik dhe diplomatA�ve tA� shA�rbimit tA� karrierA�s. Tutje, ai, pA�rmendi edhe mundA�sinA� e pA�rfshirjes sA� njA� Akademie Diplomatike tA� vendeve partnere pA�r tA� rivlerA�suar Gradat e KarrierA�s. NjA� shtyllA� tA� rA�ndA�sishme nA� politikA�n e jashtme tA� KosovA�s, Ministri Pacolli e ka renditur edhe DiplomacinA� Ekonomike nA�pA�rmjet sA� cilA�s do tA� mund tA� rriteshin investimet e huaja nA� KosovA� ashtu si edhe krijimi i mundA�sive tA� reja pA�r bizneset vendore nA� raport me shtetet tjera.

Sa i pA�rket fazA�s pA�rfundimtare tA� dialogut me SerbinA� dhe arritjes sA� njA� MarrA�veshje tA� detyrueshme ligjore, Ministri i JashtA�m Pacolli ka thA�nA� se ky proces duhet tA� mbA�shtetet nA� tri elemente: TA� ketA� njA� kornizA� tA� qartA� kohore; tA� jetA� tematik dhe tA� pA�rfundojA� me njohje tA� ndA�rsjellA� nA� mes RepublikA�s sA� KosovA�s dhe RepublikA�s sA� SerbisA�. Sipas kryediplomatit kosovar, Plani Ahtisaari duhet tA� shihet si maksimumi i koncesioneve tA� bA�ra nga ana e KosovA�s.

NA� kA�tA� tryezA� kanA� marrA� pjesA� edhe Kryetarja e Komisionit pA�r PunA� tA� Jashtme, DiasporA� dhe Investime Strategjike, znj Vjosa Osmani, anA�tarA� tA� kA�tij Komisioni, pA�rfaqA�sues nga Presidenca, njA� pjesA� e AmbasadorA�ve nga Kori Diplomatik i akredituar nA� PrishtinA�, pA�rfaqA�sues tA� Organizatave tA� ndryshme nga ShoqA�ria Civile si dhe ekspert tA� politikA�s sA� jashtme.