11:52 / E Shtunë, 06 Qershor 2020

Pasuria e miliarderëve amerikanë është rritur me 565 miliardë dollarë gjatë pandemisë

Tre muajt e fundit kanë qenë tepër të vështira financiarisht për shumë amerikanë por jo për miliarderët. Miliarderët amerikanë janë pasuruar edhe me 565 miliardë dollarë që prej 18 marsit, sipas një raporti të publikuar të enjten nga Instituti i Studimeve Politike.

Pasuria totale për miliarderët tani arrin në 3.5 trilion dollarë, me 19% rritje nga pika e ulët afër fillimit të pandemisë, thuhet në raport.

Shefi i Amazon (AMZN), Jeff Bezos, tashmë ka 36.2 miliardë dollarë më shumë sesa kishte në 18 Mars.

Që nga ajo ditë, rreth 43 milion amerikanë kanë bërë kërkesë për përfitime monetare për shkak të papunësisë.

Punëtorët me të ardhura të ulëta, veçanërisht në punët e sektorit të udhëtimit dhe të shërbimeve, janë goditur veçanërisht nga kriza shëndetësore.

Shifrat vendosin një ndarje të thellë midis të pasurve dhe atyre që nuk kanë dhe kjo po nxit trazirat në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

Pabarazia e pasurisë ka të ngjarë të përkeqësohet edhe më tej për shkak të kësaj krize, thonë ekspertët.

Rritja e pasurisë për amerikanët më të pasur po nxitet nga rimëkëmbja e jashtëzakonshme e tregut të aksioneve, e cila është rritur në një pjesë të madhe për shkak të një veprimi nga Rezerva Federale.

“Shkëputja e tregut të aksioneve dhe zhdukja nga ekonomia e vërtetë po përkeqëson pabarazinë,” tha Kristina Hooper, shefi strategjik i tregut global në Invesco.

Këto tendenca ndihmojnë në shpjegimin e trazirave që kanë kapluar Shtetet e Bashkuara.

Megjithëse katalizatori fillestar ishte brutaliteti i policisë, protestat dhe trazirat po zhvillohen në një komb të ndarë në vijat racore dhe ekonomike.

Dhe ato linja faji duket se po rriten gjatë pandemisë.

Mos i humb