15:46 / E Martë, 24 Prill 2018 / indeksADMonline

Përdorimi i kafes në shtatzëni, rrit rrezikun e një fëmije me mbipeshë

GratA� qA� pinA� vetA�m dy gota kafe nA� ditA�, pA�rderisa janA� shtatzA�na rrezikojnA� qA� fA�mijA�t e tyre tA� jenA� mbipeshA�, ka gjetur njA� studim.

FA�mijA�t e ekspozuar ndaj niveleve tA� moderuara ose tA� larta tA� kafeinA�s nA� mitA�r kanA� njA� shans mA� tA� lartA� tA� mbipeshA�s nA� fA�mijA�rinA� e hershme, thotA� hulumtimi.

Gjetjet vA�nA� nA� pikA�pyetje udhA�zimet e NHS qA� thonA� se nA�nat shtatzA�na mund tA� konsumojnA� me siguri deri nA� dy gota kafe nA� ditA�.

Studiuesit shikuan lidhjen mes marrjes sA� kafeinA�s gjatA� shtatzA�nisA� dhe peshave tA� fA�mijA�ve deri nA� moshA�n tetA�vjeA�are.

Duke studiuar 51 mijA� A�ifte nA�na dhe fA�mijA� nA� Norvegji nA� mes tA� viteve 2002 dhe 2008, ata shikuan marrjen e pA�rditshme tA� kafeinA�s nga nA�na, tA� gjetura nA� A�okollatA�, A�aj dhe shumA� pije tjera si dhe tA� kafes nA� 22 javA� tA� shtatzA�nisA�.

MA� shumA� se katA�r nA� dhjetA� klasifikoheshin sikur kishin njA� konsum mesatar tA� kafeinA�s, duke konsumuar ekuivalentin e deri nA� dy gota me kafe nA� ditA�, ndA�rsa 7 pA�r qind ishin klasifikuar si konsum i lartA� (deri nA� tre gota) dhe 3 pA�r qind konsideroheshin tA� kenA� njA� konsum a�?shumA� tA� lartA�a�? (mbi tre gota nA� ditA�).

MA� pak se gjysma e nA�nave u klasifikuan se marrin pak kafeinA�, duke konsumuar pA�rafA�rsisht gjysmA� filxhan kafeje nA� ditA�.

Pesha dhe lartA�sia e fA�mijA�ve tA� tyre u matA�n pastaj nA� gjashtA� javA�, nA� tre muaj, gjashtA�, tetA�, 12 dhe 18 muaj, dhe pastaj nA� dy vjet dhe A�do vit deri nA� moshA�n tetA�. FA�mijA�t, nA�nat e tA� cilave ishin klasifikuar si konsumatorA� mesatare tA� kafeinA�s, kishin 15 pA�r qind mA� shumA� gjasa tA� shtonin peshA�.

Ky korrelacion u rrit nA� 30 pA�r qind midis fA�mijA�ve tA� atyre nA�nave qA� ishin konsumatorA� tA� larta tA� kafeinA�s dhe pA�r 66 pA�r qind tek fA�mijA�t, nA�nat e tA� cilA�ve ishin konsumuese shumA� tA� larta tA� kafeinA�s./Indeksonline/