22:25 / E Hënë, 10 Dhjetor 2018

Përmes ushtrimeve, njerëzit në moshën mund të kenë zemrën e një 30 vjeçari

Ne e dimë se duhet të ushtrojmë për shëndetin tonë, por një zakon ushtrimesh gjatë gjithë jetës mund të na ndihmojë të ndihemi më të rinj dhe të qëndrojmë më mirë edhenë moshën e shtyer.

Në fakt, njerëzit në 70-at e tyre që kanë ushtruar rregullisht për dekada të tëra duketse kanë vënë një frenim në procesin e plakjes, duke ruajtur zemrën, mushkëritëdhe aftësitë e muskujve të njerëzve të shëndetshëm të paktën 30 vjet më tërinj.

Profili aerobik i muskujve të pjesëmarrësve është matur duke marrë një mostër përmes një biopsi rreth madhësisë së një bizele.

Pastaj në laborator, hulumtuesit shqyrtuar mikro anije, ose kapilarët, që lejojnë gjakun të rrjedhë përmes muskujve vetë.

Ata gjithashtu shikuar në enzima specifike që ofrojnë lëndë djegëse për muskujt e punës dhe ndihmojnë në thyerjen e karbohidrateve dhe yndyrnave.

Megjithëse studimi ishte relativisht i vogël, gjetjet, të cilat u publikuan në Journal of Fysiologji të Aplikuar në gusht, sugjerojnë një përfitim dramatik të ushtrimit gjatë gjithë jetës për shëndetin e muskujve dhe sistemin kardiovaskular.

Kështu intensiteti  i ushtrimeve është më i rëndësishme se kurrë. Ndërsa studimet paraqesin një”argument të fortë” që ushtrimet janë të arritëshme për të gjithë./Indeksonline/

Temat: