19:05 / E Hënë, 16 Prill 2018 / indeksADMonline

Presidenti ThaA�i: RA�nia pA�r liri A�shtA� sakrifica mA� supreme

Presidenti i RepublikA�s sA� KosovA�s, Hashim ThaA�i, ka marrA� pjesA� nA� AkademinA� PA�rkujtimore tA� 19 vjetorit tA� rA�nies sA� dA�shmorA�ve ShkA�lzen Haradinaj, Fatmir Nimanaj, Hasim Halilaj dhe Luan Nimanaj.

Presidenti ThaA�i ka thA�nA� se me nderimet mA� tA� larta institucionale po pA�rkujtohen kA�ta katA�r dA�shmorA� tA� rA�nA� heroikisht mA� 16 prill 1999.

a�?Liria ka qenA� dhe mbetet vlera mA� e A�muar e njerA�zimita�?, ka thA�nA� ai, duke shtuar se a�?rA�nia pA�r liri A�shtA� sakrifica mA� supremea�?.

Kreu i shtetit ka thA�nA� se pA�r dallim nga tA� gjitha periudhat historike, nA� vitet 1998-1999 pA�rpjekjet pA�r A�lirimin e KosovA�s ishin njA� realitet mA� i dukshA�m se kurrA� mA� parA�.

Ai ka thA�nA� se jo vetA�m komandantA�t e shquar ishin sprovuar pA�r dy vjet nA� beteja e fronte lufte, por edhe tA� rinjtA� 20 vjeA�ar si Luan Nimanaj ishin tA� gatshA�m pA�r tA� luftuar deri nA� pikA�n e fundit tA� gjakut.

a�?Ushtria A�lirimtare e KosovA�s, si organizatA� ushtarake dhe politike, kishte bashkuar djemtA� dhe vajzat, burrat dhe gratA� mA� tA� vendosur qA� ta bA�jnA� realitet A�ndrrA�n e shumA� brezave a�� A�lirimin e KosovA�sa�?, u shpreh presidenti ThaA�i.

Ai ka thA�nA� se ShkA�lzen Haradinaj ishte njA� ndA�r pjesA�tarA�t e hershA�m tA� UA�K-sA�, i cili me energji tA� pashtershme ndihmonte lA�vizjen e pjesA�tarA�ve tA� UA�K-sA� qA� furnizoheshin me armatim, duke shtuar tutje se a�?Luan Haradinaj kishte rA�nA� dA�shmor nA� luftA�n pranA� kufirit, nA� pA�rpjekje pA�r tA� hyrA� sa mA� parA� nA� KosovA�, qA� nA� maj 1997a�?.

I pari i vendit ka thA�nA� se ShkA�lzeni, Fatmiri, Hasimi dhe Luani kontributin e tyre e dA�shmuan sidomos nA� periudhA�n e luftA�s sA� hapur tA� UA�K-sA�.

a�?KA�ta ushtarA�, komandantA� dhe drejtues tA� luftA�s A�lirimtare nA� ZonA�n Operative tA� Dukagjinit, qA� nga beteja e 24 marsit 1998 nA� Gllogjan e deri tek rezistenca e 16 prillit 1999, e bartA�n me nder uniformA�n e UA�K-sA�a�?, u shpreh presidenti ThaA�i.

NjA� nga vlerat e shumta tA� UA�K-sA�, presidenti ThaA�i ka thA�nA� se padyshim ka qenA� mbrojtja e popullatA�s civile, kujdesi ndaj tA� plagosurve dhe gatishmA�ria e ushtarA�ve dhe eprorA�ve pA�r ta��u sakrifikuar pA�r popullatA�n e paarmatosur.

a�?Shembulli mA� tipik A�shtA� 16 prill 1999, dita kur ranA� dA�shmorA� ShkA�lzen Haradinaj, Fatmir Nimanaj, Hasim Halilaj dhe Luan Nimanaja�?, theksoi ai.

Presidenti ThaA�i ka shtuar se sot jemi krenarA� qA� i pA�rkasim atij brezi qA� kurorA�zoi pA�rpjekjet shekullore pA�r liri dhe pavarA�si.

a�?Sot Kosova A�shtA� shtet i lirA� dhe sovran. Kjo KosovA� ka qenA� A�ndA�rr e shumA� brezave qA� nga kryengritjet e Haxhi ZekA�s deri tek aktiviteti patriotik dhe intelektual i Jusuf GA�rvallA�s, emrin e tA� cilit e mbajti me nder brigada 131 e ZonA�s Operative tA� Dukagjinita�?, pohoi presidenti ThaA�i.

Kreu i shtetit ka theksuar se pA�rkundA�r sfidave, Kosova brenda njA� periudhe 19 vjeA�are ka dA�shmuar tA� arritura tA� mA�dha dhe A�do ditA� e mA� shumA� po e forcon identitetin shtetA�ror, si nA� planin e brendshA�m, ashtu edhe nA� atA� ndA�rkombA�tar.

Ai ka thA�nA� se Kosova pA�r tA� cilA�n u sakrifikuan ShkA�lzeni, Fatmiri, Hasimi, Luani dhe shumA� dA�shmorA� tA� tjerA� A�shtA� rrA�fim i suksesshA�m i krijimit tA� shtetit dhe i ndA�rtimit tA� paqes.