23:38 / E Enjte, 13 Shkurt 2020

Pse Dita Ndërkombëtare e Prezervativit festohet një ditë para Ditës së Shën Valentinit?

Më 13 shkurt të çdo viti, festohet Dita Ndërkombëtare e Prezervativit, një datë e vendosur në 31 vende për të inkurajuar përdorimin e përgjegjshëm të metodave kontraceptive dhe për të ndaluar përhapjen e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, si dhe shtatzënive të padëshiruara.

Ishte në vitin 2012 kur Fondacioni i Shëndetit të AIDS-it propozoi të përcaktojë këtë datë për të promovuar përdorimin e metodave kontraceptive në mesin e popullatës aktive seksuale: “Dita Ndërkombëtare e Prezervativit u shfaq si një mënyrë inovative dhe e gëzuar për të kujtuar njerëzit se përdorimi i një prezervativi parandaloni shtatzëninë dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme, përfshirë HIV-in”, shpjegoi organizata më e madhe jofitimprurëse HIV / AIDS.

Festimi ndërkombëtar që i paraprin Ditës së Shën Valentinit është bërë popullor, pavarësisht se nuk ka miratimin e Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO).

“Dita Ndërkombëtare e Prezervativit është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kujtuar njerëzit dhe qeveritë në mbarë botën se HIV dhe IST mbeten kërcënimet kryesore për shëndetin global, dhe se përdorimi i rregullt dhe korrekt i prezervativit duhet të jetë më i miri përparësi në agjendën e shëndetit publik në vendet”, tha presidenti i Fondacionit të Shëndetit të AIDS (AHF) Michael Weinstein. 

Mos i humb