13:15 / E Martë, 17 Prill 2018

RefugjatA�t shesin pasaportat e tyre gjermane pA�r 1500 euro

NjA� njoftim qA� po qarkullon nA� mediet gjermane bA�n fjalA� pA�r shifra shqetA�suese tA� rasteve tA� shitjes ilegale pA�rmes internetit, tA� dokumenteve gjermane. NA� fokus tA� lajmit A�shtA� shitja e dokumenteve tA� refugjatA�ve, por po ashtu objekte tA� shitblerjes A�janA� edhe kartelat e bankave, tA� sigurimit shA�ndetA�sor etj.

SiA� shkruan Spiegel.de, Policia Federale pA�rmes njA� analize ka tA�rhequr vA�rejtjen nga a�?lulA�zimia�? i tregtisA� me identitete nA� internet, transmeton albinfo.ch.

NA� radhA� tA� parA� kA�tu bA�het fjalA� pA�r dokumentet e azilkA�rkuesve me status tA� pranuar te azilit. Para sA� gjithash janA� refugjatA�t sirianA� ata tA� cilA�t, duke filluar nga fundi i vitit 2016 me njA� shpeshtim tA� theksuar, kanA� bA�rA� nA� ambasadat e shteteve tA� BE-sA� nA� Turqi, paraqitjen e gjoja humbjes dokumenteve tA� tyre evropiane, thuhet nA� analizA�. KA�shtu, A�shtA� duke u dyshuar se dokumentete udhA�timit po shiten ose po jepen nA� ndonjA� mA�nyrA� mA� tutje, transmeton albinfo.ch burimin gjerman.

Gazeta pA�rmend raste konkrete ku njA� dokument gjerman A�shtA� shitur deri nA� 1500 euro.

Pranues tA� dokumenteve janA� tA� shumtA�n e rasteve sirianA� tA� tjerA�, tA� cilA�t janA� nA� arrati dhe me dokumentet e siguruara nA� kA�tA� mA�nyrA�, arrijnA� mA� lehtA� nA� Gjermani.
Sipas tA� dhA�nave tA� policisA�, dokumente tA� tilla janA� shitblerA� mA� sA� humti nA� Greqi. Prej atje, me dokumente valide, poseduesit e tyre tA� rinj kanA� pasur mundA�si qA� pa iu nA�nshtruar kontrolleve kufitare tA� hipnin nA� aeroplan dhe tA� aterronin nA� Stokholm, Frankfurt ose nA� Amsterdam.

Sipas tA� dhA�nave tA� MinistrisA� sA� PunA�ve tA� Brendshme, Policia Federale gjatA� vitit 2017 ka zbuluar 554 raste nA� tA� cilat dokuementet valide janA� pA�rdorur pA�r hyrje tA� palejuar nA� Gjermani, transmeton albinfo.ch. NjA� vit mA� parA� numri i tyre ka qenA� 460.
Sa i pA�rket vitit 2017 bA�het fjalA� pA�r 100 dokumente tA� shitura tA� GjermanisA�, 99 tA� ItalisA� dhe 52 tA� FrancA�s. PasojnA� dokumentet nga shtete si: Suedia, Greqia dhe Belgjika.

NA� njA� numA�r tA� vogA�l rastesh, sipas ZyrA�s Federale tA� Kriminalitetit, dokumentet gjermane tA� refugjatA�ve janA� keqpA�rdorur pA�r tA� hyrA� nA� Gjermani edhe nga persona tA� dyshuar si terroristA�. Ministria e Brendshme thotA� se bA�het fjalA� si pA�r shtetas sirianA� dhe irakianA� tA� cilA�t kanA� qenA� pjesA� e organizatave terroriste ashtu dhe pA�r ekstremistA� qA� kishin shkuar mA� parA� nA� xhihad dhe tash po ktheheshin nA� Gjermani.