16:48 / E Hënë, 12 Gusht 2019

Sa mësim humbin fëmijët gjatë verës?

Kur bëhet fjalë për artikuj lajmesh mbi ndikimin që ka vera në mësimin e studentëve, lajmet shpesh janë të këqija.

Për shembull, The Economist tha në vitin 2018: “Pushimet e gjata të verës janë të këqija për fëmijët”.

Vera është parë si një kohë kur fëmijët humbasin aq sa një muaj mësimi në shkollë.

Përkundër që fëmijët humbasin mësimin gjatë verës, një raport i vitit 2017 nga Instituti Brookings tregoi se hulumtimi për mësimin e verës është në të vërtetë mjaft i përzier, transmeton Indeksonline/.

Konkretisht, vetëm 7 përqind e studentëve humbasin ekuivalentin e një muaji të vitit shkollor duke mësuar në lexim dhe 9 përqind në matematikë gjatë verës midis kopshtit dhe klasës së parë. Gjatë verës para klasës së dytë, kjo rritet në 15 përqind në lexim dhe 18 përqind në matematikë. Kjo sugjeron që shumica e të rinjve nuk pësojnë humbje të të mësuarit gjatë verës.

Humbjet nuk janë afatgjata, rezultati mesatar për fëmijët që fituan kundrejt verës para klasës së dytë ndryshoi me vetëm 0.04 pikë për matematikë dhe 0.12 pikë për lexim dy vjet më vonë./Indeksonline/