18:15 / E Diele, 15 Prill 2018

Sasia e alkoolit nA� gjakun tuaj tash e tutje do tA� matet ndryshe

ShkencA�tarA�t kanA� krijuar njA� pajisje tA� vogA�l e cila pA�rmes lA�kurA�s tuaj do tA� matA� me saktA�si sasinA� e alkoolit qA� keni pirA� brenda tre sekondash.

Pajisja e vogA�l mund tA� lidhet me telefon tA� menA�ur pA�r tA� cilin janA� krijuar aplikacione me ndihmA�n e Samsungut dhe QeverisA� amerikane.

NA� fakt, bA�het fjalA� pA�r njA� sensor tA� ri qA� monitoron nA� vazhdimA�si nivelet e alkoolit nA� gjakun tuaj. Sensori vendoset nA� lA�kurA� dhe mund tA� lidhet me telefonin e menA�ur.

Pajisja A�shtA� e kundA�rt me pajisjen e fryrjes pA�rmes tA� cilA�s nga njerA�zit kA�rkohej tA� frynin pA�r tA� paktA�n shtatA� sekonda pA�r tA� zbuluar nivelin e alkoolit qA� kishin pirA�.

InxhinierA�t qA� kanA� shpikur pajisjen shpresojnA� se ajo do tA� pA�rdoret pA�r tA� monitoruar alkoolistA�t.

Ata pohojnA� se pajisja e re A�shtA� shumA� mA� e saktA� se sa ato qA� janA� pA�rdorur deri mA� tash pA�r matjen e nivelit tA� alkoolit nA� gjak.

Testi i gjakut A�shtA� metoda mA� e saktA� e testit, por ajo duhet tA� performohet nga njA� teknik i trajnuar, sikurse janA� aplikacionet.

Pajisja A�shtA� zbuluar nA� Institutin e ElektronikA�s nA� San Diego dhe A�shtA� testuar nA� minj.