13:48 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

Serbia duhet tA� japA� llogari pA�r personat e pagjetur

Shteti i SerbisA� duhet tA� japA� pA�rgjigje dhe tA� japA� llogari pA�r fatin e personave tA� pagjetur, kanA� thA�nA� zyrtarA� tA� lartA� tA� institucioneve tA� KosovA�s, mA� rastin e nisjes sA� shA�nimit tA� JavA�s sA� tA� Pagjeturve.

Edhe 19 vjet pas pA�rfundimit tA� luftA�s sA� fundit nA� KosovA�, 1,658 persona konsiderohen tA� pagjetur.

Kryeministri i KosovA�s, Ramush Haradinaj A�shtA� zotuar se Qeveria e KosovA�s nuk do tA� ndalet se kA�rkuari trupat e personave tA� pagjetur gjatA� luftA�s 1998-99 dhe qA� shteti serb, siA� ka thA�nA� ai, duhet tA� pA�rgjigjet dhe tA� japA� llogari pA�r kA�tA�.

Kryeministri Haradinaj, nA�n patronatin e tA� cilit A�shtA� organizuar a�?Java e tA� Pagjeturvea�?, ka thA�nA� se plagA�t e luftA�s sA� fundit nuk mund tA� mbyllen dhe nuk mund tA� ketA� paqe tA� qA�ndrueshme pa ndriA�imin e plotA� tA� vA�rtetA�s sA� luftA�s nA� KosovA�.

a�?Java e tA� Pagjeturve na rA�ndon dhe na sjellA� vuajtje dhe dhimbje pA�r mijA�ra qytetarA�t, fati i tA� cilA�ve ende nuk A�shtA� zbardhur nA�ntA�mbA�dhjetA� vjet pas lufte. Ju uroj tA� keni forcA�n, kurajon dhe tA� shohin pA�rpara. TA� jemi bashkA� dhe ta��i dalim pA�rballA� kA�saj teme qA� A�shtA� mA� e dhimbshme qA� ka Kosova, plaga e luftA�sa�?, ka thA�nA� Haradinaj.

NA� anA�n tjetA�r, pA�rfaqA�sues tA� institucioneve tA� KosovA�s dhe familjarA� tA� personave qA� mungojnA�, kanA� kA�rkuar nga autoritetet vendore dhe ato ndA�rkombA�tare qA� ta��i bA�jnA� presion SerbisA� pA�r zgjidhjen e kA�tij problemi.

Bajram Qerkini, kryetar i KA�shillit Koordinues tA� Asociacioneve tA� FamiljarA�ve tA� Personave tA� Pagjetur, ka thA�nA� se Serbia e di se ku gjenden trupat e personave tA� pagjetur.

a�?Ju duhet tA� kA�rkoni nga autoritetet ndA�rkombA�tare qA� tA� bA�jnA� presion tek autoritetet serbe, qA� tA� kthehen trupat e pagjetur. Ata e dinA� se ku gjendet secila pjesA� e trupit. TA� gjallA� ose tA� vdekur le ta��i kthejA� nA� KosovA�a�?, ka thA�nA� Qerkini.

TA� pakA�naqur me angazhimin e deritashA�m pA�r zbardhjen e fatit tA� personave tA� pagjetur janA� shprehur edhe pA�rfaqA�sues tA� Komisionit Parlamentar pA�r tA� Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, pA�r Persona tA� Pagjetur dhe Peticione nA� Kuvendin e KosovA�s.

Saranda Bogujevci, anA�tare nA� kA�tA� Komision, ka kA�rkuar qA� sa mA� shpejt tA� procedohen nA� Kuvend ndryshimet nA� Ligjin pA�r tA� pagjeturit, kA�rkesA� kjo e familjarA�ve tA� personave tA� pagjetur.

a�?Si Komision kemi kA�rkuar qA� sa mA� shpejtA� tA� procedohet ky projektligj qA� tA� mund tA� punojmA� dhe tA� nxjerrim njA� projektligj qA� pA�rmbush kA�rkesat e familjarA�ve. TA� premten, mA� 27 prill, qA� shA�non datA�n e personave tA� pagjetur, do tA� mbahet seancA� e jashtA�zakonshme dhe do dalim me rekomandime specifike pA�r punA�n qA� duhet bA�rA� qA� tA� zbardhet fati i tA� pagjeturvea�?, ka thA�nA� Bogujevci.

KohA� mA� parA� A�shtA� paralajmA�ruar se nA� fazA�n e ardhshme tA� dialogut nA� Bruksel, ndA�rmjet KosovA�s dhe SerbisA�, me ndA�rmjetA�simin e Bashkimit Evropian, ekipi i KosovA�s do tA� kA�rkojA� qA� A�A�shtja e zbardhjes sA� fatit tA� personave tA� pagjetur, tA� zhdukur gjatA� luftA�s, tA� jetA� njA� nga temat e diskutimit.

Sipas Kryqit tA� Kuq NdA�rkombA�tar, prej 1,658 personave tA� zhdukur, rreth 70 pA�rqind janA� shqiptarA�, ndA�rsa 30 pA�rqind janA� serbA�, romA�, ashkali, egjiptas, boshnjakA� dhe malazezA�.