20:00 / E Enjte, 20 Qershor 2019

Shkencëtarët japonezë xhirojnë përplasjen e lashtë të dy galaktikave

Astronomët kanë arritur kohët e fundit të kapin dhe të vëzhgojnë një ‘takim të afërt’ me dy galaktika.

Edhe pse vetë fenomeni nuk është diçka e pazakontë, rrethanat rreth saj janë.

Duke pasur parasysh se përplasja ndodhi në një distancë të madhe nga Toka, drita që ka arritur te ne është 13 miliardë-vjeçare. Me fjalë të tjera, kjo skenë është në të vërtetë një vështrim në të kaluarën e lashtë të kozmosit tonë.

B14-65666 dikur konsiderohej thjesht një grumbull yjesh, por vëzhgimet e reja të kryera nga skuadra shkencore në Universitetin Waseda në Tokio kanë prova se “grupi i yjeve” është në të vërtetë rezultat i takimit dhe shkrirjes së dy galaktikave.

Ekipi shkencor i udhëhequr nga Takuy Hashimoto për zbulimin përdorën të dhënat e reja të mbledhura nga ALMA  për të zbuluar shembullin më të hershëm të bashkimit me dy galaktikat.