12:53 / E Hënë, 26 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Shtatzënia para 18 viteve mbart një rrezik të madh

Femrat që ende në ditët e adoleshencës, para moshës 18-vjeçare bëhen nëna – kanë një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës më vonë në jetë në krahasim me femrat që në vitet më vonë bëhen nëna, ndërsa gratë që nuk kanë lindur kurrë kanë rrezikun më të ulët për sëmundje të zemrës dhe enëve të gjakut në jetën e mëvonshme.

Studimi i fundit, i udhëhequr nga Universiteti i Havaje, ka deklaruar se numri i lindjes nuk ndikon në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, siç pretendohet më parë. Në këtë studim kanë marrë pjesë 1,047 gra që ishin regjistruar në studimin shumëkombëshe mbi plakjen, mosha në mes 65 dhe 74-vjeç, me origjinë nga Kanadaja, Shqipëria, Kolumbia dhe Brazili.

Gjatë hulumtimit, rezultatet nga vende të ndryshme përputhen me moshën e grave kur gratë lindin për herë të parë. Thuhet se në qoftë se shkaku i moshës rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, është e nevojshme që vajzat dhe adoleshentët kanë arsimim më të mirë seksuale rreth shtatzënisë dhe sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, si dhe qasje më të lehtë në kontraceptivëve.

Gjithashtu, studiuesit raportojnë se një kufizim mbështetet te gratë që përshkruajnë me saktësi historinë e lindjes. Nga ana tjetër, shumë nëna të reja në vendet e varfra nuk mund të mbijetojnë deri në moshën 60 dhe 70-vjeçare, gjë që ndikon në kufizimin e gjetjeve.

Sëmundja e zemrës është vrasësi i dytë më i madh i grave në Angli dhe Uells, derisa për burrat është vrasësi numër një. Mjekët thonë se sëmundjet e zemrës nuk duhet të nënvlerësohen si një nga rreziqet për gratë.

Marrëdhënia midis shëndetit riprodhues të femrës dhe sëmundjeve të zemrës përcakton menopauzën e hershme dhe më shumë fëmijë, duke çuar në një rritje të rrezikut të sulmit në zemër dhe sulm në tru.