17:12 / E Hënë, 20 Maj 2019

Shtetet e Quintit: Kryetarët e komunave në veri të përfaqësojnë interesat e gjitha bashkësive

Procesin e zgjedhjeve në veri, Ambasadat e Francës, Gjermanisë, Italisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara e kanë cilësuar të qetë.

Përmes një njoftimit të përbashkët, këto ambasada kërkojnë që institucionet të merren me adresimin e mangësive të hasura nga Misioni i Vëzhgimit të Zgjedhjeve.

Këto shtete po ashtu iu kanë bërë thirrje edhe kryetarëve të sapozgjedhur që të përfaqësojnë “interesat e gjitha bashkësive në komunat e tyre”.

Më poshtë gjeni njoftimin e plotë: 

Ambasadat e Francës, Gjermanisë, Italisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara, kanë përcjellë me vëmendje zgjedhjet e mbajtura me 19 maj 2019. Ne shohim se vetë dita e zgjedhjeve duket se ka kaluar në një atmosferë të qetë.

Sidoqoftë, ambasadat i rikujtojnë gjetjet e Misionit të BE-së për Vëzhgimin e Zgjedhjeve (EOM) të vitit 2017, që shprehën shqetësime serioze për frikësime në shumë zona të serbëve në Kosovë, sidomos kundër partive politike që garuan kundër Listës Srpska. Këto defekte, si dhe kërkesat për të përditësuar listat e votuesve dhe për të qartësuar procedurat, mbeten të pa adresuara dhe kanë si rezultat konkurrencën dhe pjesëmarrjen e kufizuar politike, prandaj ngrisin pyetje lidhur me procesin e përgjithshëm demokratik në ato zona.

Apelojmë te të gjithë akterët relevantë, përfshirë institucionet dhe partitë politike përgjatë gjithë spektrit, që të adresojnë urgjentisht këto defekte duke zbatuar rekomandimet e EOM-it. Inkurajojmë qytetarët dhe shoqërinë civile që t’i mbajnë partitë përgjegjëse për përkushtimin që partitë kanë shprehur përmes deklaratës së përbashkët në Kuvendin e Kosovës në prill të vitit 2019 për forcimin e procesit zgjedhor. Ata që janë zgjedhur tani duhet të angazhohen për të përfaqësuar interesat e gjitha bashkësive në komunat e tyre.