13:13 / E Martë, 31 Janar 2023 / B O

Si krijohen iPhone-t dhe Tesla? Fëmijët paguhen 2$ në ditë për të gjetur kobalt në miniera

Për shumë vite, kompanitë e mëdha të teknologjisë si Apple dhe Tesla i kanë siguruar klientëve dhe ekspozitave të tyre shkëlqimin që i nevojitet, pasi të gjitha produktet e tyre janë me burim etik dhe shiten.

Por një seri e re imazhesh të marra nga brenda minierave në Republikën Demokratike të Kongos, ku 90 për qind e kobaltit në botë është minuar dhe përdoret për të bërë bateritë që fuqizojnë jetën tonë të udhëhequr nga teknologjia, ngrenë pikëpyetje të pakëndshme.

Kobalti është elementi kimik që gjendet pothuajse në çdo pajisje të teknologjisë që përdor një bateri me litium në treg, sot një smartphone, tablet ose laptop kërkon disa gramë të tij, ndërsa një automjet elektrik kërkon 10 kg.

Apple, Microsoft, Google, Tesla dhe të tjerë këmbëngulin që të mbajnë furnizuesit e kobaltit me standardet më të larta duke treguar vetëm me shkritoret dhe rafineritë që i përmbahen kodeve të tyre të sjelljes.

DailyMail.com publikoi disa pamje nga disa prej minierave më të mëdha në Afrikë, ku shumë prej këtyre furnizuesve marrin kobaltin e tyre, duke treguar një anë tjetër të historisë.