15:06 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

Si po shitet buka pA�r 9 centA� nA� shumA� markete nA� KosovA�, cili A�shtA� kualiteti i saj?

A�mimi i bukA�s zakonisht ulA�t ose ngritA�t varA�sisht edhe nga A�mimi i miellit dhe nA� pA�rgjithA�si A�shtA� i ngjashA�m nA� tA�rA� KosovA�n.

Por, ka furra dhe dyqane tA� ndryshme tA� cilat mbajnA� njA� A�mim mjaft tA� lirA� tA� saj.

Edhe pse kryesisht A�mimi i bukA�s nA� tA�rA� KosovA�n A�shtA� 0.30 centA�, ka dyqaneA� tA� cilat njA� bukA� e shesin 15 centA� apo edhe deri nA� 9 centA�.

E kjo gjA� sipas furrtarA�ve lA� edhe vend pA�r dyshime, duke deklaruar se A�shtA� e pamundur tA� shitet njA� bukA� me njA� A�mim tA� tillA�.

Bajram Krasniqi, njA� furrtar i cili ka dyqanin e tij nA� PrishtinA�, thotA� se A�mimi i bukA�s edhe prej 0.30 centA� nuk sjell fitim.

Sipas tij, nA�se dikush shet me njA� A�mim mA� tA� ulA�t, atA�herA� ata ose punojnA� me humbje ose pA�rbA�rA�sit e asaj buke mund tA� jenA� tA� dyshimta, pasi vetA�m njA� kilogram miell kushton 0.23 centA�.

a�?Askush nuk ka llogari ta shes njA� bukA� me A�mim prej 10 centA�sh, pasi njA� kilogram miell kushton 23 cent. NA� pA�rgjithA�si, pA�rmbajtja e bukA�s nA� pA�rgjithA�si A�shtA� e njA�jtA�, e po ashtu edhe pesha e bukA�s A�shtA� e njA�jtA�, mund tA� dallojA� pA�r 50 gramA�. Edhe nA�se ajo shitet me njA� A�mim prej 30 centA�sh, fitimi nuk A�shtA� i madh. NA�se nuk e shetA� njA� sasi tA� madhe tA� bukA�s nA� ditA� atA�herA� fitimi A�shtA� shumA� i vogA�l. Ne punojmA� me orar tA� stA�rzgjatur nA� mA�nyrA� qA� ta mbulojmA� veten. NA� rast se punojmA� 8 orA� nA� ditA� me kA�tA� A�mim, vetA�m se dalim minus. PA�r kA�tA�, ne duhet tA� punojmA� 12 orA�. Pra, A�mimi them se nuk A�shtA� real as ky qA� A�shtA� tani, por pA�r shkak tA� konkurrencA�s edhe duhet mbajtur kA�tA� A�mima�?, ka thA�nA� ai.

NA� anA�n tjetA�r, qytetarA�t pA�r shkak tA� gjendjes sA� vA�shtirA� ekonomike, mundohen tA� gjejnA� vendet ku buka shitet mA� lirA�.

Hajrullah Hasani, thotA� se nA�se e sheh se diku A�shtA� buka mA� lirA�, atA�herA� ai e blenA� aty.

Ai beson se pA�rmbajtja e bukA�s nA� pA�rgjithA�si A�shtA� e njA�jtA� pa marrA� parasysh edhe A�mimin.

a�?Nuk u mbet me i besua askujt pA�r bese. Po nuk po kemi A�farA� tA� bA�jmA�, kudo qA� e marrim krejt njA�soj janA�, kA�shtu qA� po e marrim ku po gjejmA� mA� lirA�, se ndryshe xhepi sa��po na mbanA�a�?, ka thA�nA� Hasani pA�r Indeksonline.

Indeksonline ka kontaktuar edhe me inspektoratin e MinistrisA� sA� TregtisA�, mirA�po ata thonA� se Inspektorati i Tregut bA�nA� mbikA�qyrjen e furrave tA� bukA�s vetA�m nA� pikA�pamjen e pA�rputhjes sA� bukA�s me deklaracionin qA� ka bA�rA� furra.

NA� njA� prononcim pA�r Indeksonline,A� inspektori i kA�saj ministrie, Naim Hajra ka thA�nA� se nuk A�shtA� nA� kompetencat e tyre ligjore qA� tA� inspektojnA� edhe rreth A�mimit tA� bukA�s.

a�?Bazuar nA� kompetencat ligjore, Inspektorati i Tregut bA�nA� mbikA�qyrjen e furrave tA� bukA�s vetA�m nA� pikA�pamje tA� pA�rputhjes sA� bukA�s me deklaracionin qA� ka bA�rA� furrtari. (P.sh nA�se nA� deklaracion shA�non qA� buka A�shtA� 400gr, inspektorA�t verifikojnA� peshA�n e bukA�s. NA�se buka nuk A�shtA� nA� peshA�n e deklaruar atA�herA� pasojnA� penalizimet. Gjithashtu inspektorA�t e tregut verifikojnA� nA�se peshoret e furrtarA�ve janA� tA� kalibruara dhe tA� vulosura nga Agjensioni i MetrologjisA�). Inspektorati nuk ka mandat tA� pA�rcaktoj A�mimin me tA� cilin shiten produktet nA� tregun e brendshA�m, e nA� rastin konkret edhe bukaa�?, ka thA�nA� ai.

Ndryshe, ai ka bA�rA� thirrje nga konsumatorA�t qA� ta��i njoftojnA� ata pA�r A�do rast kur ata dyshojnA� se buka nuk A�shtA� nA� peshA�n dhe cilA�sinA� e duhur.

Indeksonline ka kontaktuar edhe me AgjencinA� e Ushqimit dhe VeterinarisA� rreth cilA�sisA� sA� bukA�s nA� KosovA�, mirA�po ende ka marr njA� pA�rgjigje pA�r kA�tA� A�A�shtje./Indeksonline/