23:43 / E Hënë, 13 Gusht 2018 / indeksADMonline

Simptomat se ju mund të pësoni sulm në zemër

Kur zemra nuk punon mirë, trupi heton simptomat e një sulmi të mundshëm.

Ato nuk njihen lehtë, pasi ndonjëherë janë të komplikuara dhe mund të jenë simptoma të sëmundjeve tjera.

Këto janë simptomat se ju mund të pësoni sulm në zemër.

-Keni presion dhe dhimbje në gjoks

-Dhimbje në krahun e majtë, dorën e majtë dhe në anën e majtë të qafës

-Mundim dhe mungesë të ajrit

-Humbje të shikimit

-Humbje e vetëdijes, kollë, djersitje

-Humbje apetiti dhe të vjella

Njëzet e pesë për qind të grave nuk hetojnë dhimbje, por vështirësi në gjinj. Simptomat nuk lajmërohen menjëherë dhe sapo t’i hetoni drejtohuni te mjeku.

Është me rëndësi të dihet se sulmet e zemrës zgjasin 4 deri 6 orë dhe dëmtimi më i madh krijohet në orën e parë të sulmit. Shkaktarë të sulmeve në zemër janë stresi, gjenetika, mos aktiviteti, ushqimi i dobët, pirja e duhanit.

Parandalimi bëhet përmes kontrolleve kardiovaskulare, analizat e kolesterolit dhe lipideve.

Ndryshe, duhet pasur parasysh se ekzistojnë edhe të ashtuquajtura sulme të heshtura në zemër që nuk kanë paraprakisht simptoma.