21:18 / E Diele, 11 Nëntor 2018

Të rrahurit e fëmijëve shkaktojnë dëme afatgjatë, paralajmërojnë pediatrit

“Prindërit nuk duhet të rrahin fëmijët e tyre”- Akademia Amerikane e Pediatrisë ka thënë në deklaratën e saj më të fuqishme të politikave paralajmëruese kundërefekteve të dëmshme të ndëshkimit trupor në shtëpi.

Grupi, i cili përfaqëson rreth 67.000 mjekë, gjithashtu rekomandoi që pediatrit të këshillonin prindërit kundër përdorimit të dhunës dhe thanë që të shmangnin përdorimin e dënimit jo fizik që është poshtërues, i frikshëm ose kërcënues, përcjellë Indeksonline.

Politika e re e akademisë, e cila do të publikohet në numrin e dhjetorit të revistës Pediatrics, përditëson udhëzimet 20-vjeçare mbi disiplinën që rekomandoi që prindërit të “inkurajoheshin” që të mos ‘shpërthejnë’. Deklarata e fundit e organizatës rrjedh nga një organ kërkimi që nuk ishte i disponueshëm dy dekada më parë.

Një analizë e studimeve të shumta të vitit 2016, për shembull, zbuloi se fëmijët nuk përfitojnë nga rrahja.

“Sigurisht që ju mund të merrni vëmendjen e një fëmije, por nuk është një strategji efektive për të mësuar të drejtën nga gabimet”, tha Dr Sege./Indeksonline/

Mos i humb