11:20 / E Mërkurë, 30 Dhjetor 2020 / A K

Universiteti i shquar amerikan dëshmon se spreji me lysozyme bllokon zhvillimin e koronavirusit

Sarajevë, 22 dhjetor 2020 – Rezultatet e sapobotuara të një studimi nga Departamenti i Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë në Universitetin e Karolinës së Veriut në Shtetet e Bashkuara të Amerikës  kanë konfirmuar se Lysobact P Spray® prodhuar nga kompania “Bosnalijek” nga Bosnjë e Hercegovina parandalon zhvillimin e koronavirusit të miut (M-CoV), i cili quhet ndryshe virus i hepatitit të miut (MHV). Ky virus është ngushtë i afërt me virusin SARS-CoV-2, shkaktarin e COVIDIt-19 dhe studimet e kryera mbi këtë virus mund të shfrytëzohen për të krahasuar dhe parashikuar veprimin në vetë SARS-CoV-2.

Studimi tregoi një efekt të fortë frenues të Lysobact P Spray® në virusin M-CoV.. Qelizat e infektuara nga virusi u trajtuan me një seri hollimesh të Lysobact P Spray® për të përcaktuar koncentrimin që ka një ndikim efektiv në parandalimin e shumëzimit  të virusit. Shkencëtarët e përfshirë në hulumtim kanë zbuluar se Lysobact P Spray®, madje i holluar 100 herë, ndalon shumëzimin e virusit për 93 për qind dhe ky aktivitet qëndron edhe me hollim të mëtejshëm. Duke ndaluar shumëzimin e virusit me Lysobact P Spray®, parandalohet dhe zhvillimi i mëtejshëm i sëmundjes të shkaktuar nga virusi.

Hulumtimet kanë konfirmuar se për t’u mbrojtur nga infeksionet virusale, është thelbësore për të ruajtur aftësinë e trupit për të parandaluar infeksionin dhe për të luftuar viruset vetë dhe se vetitë mbrojtëse natyrore të trupit mund të plotësohen dhe përmirësohen, duke perdorur ilaçet që përmbajnë lizozimë, një enzimë që është një element i imunitetit jo specifik të njeriut dhe ka veprim antiviral (antivirusal).

Lizozima, e cila është një përbërës kryesor i Lysobact P Spray®, si dhe produktet në formën e oribetave ose pastilëve, është një përbërës natyral i trupit të njeriut. Kjo substancë është unike në shumë mënyra, dhe koncentrimi më i lartë i lizozimës është në pështymë. Dihet që gjatë një lëndimi të vogël (të tillë si një prerje, gërvishtje, djegie) ne shpesh në mënyrë refleksive lëpijmë dhe më pështymë e mbulojmë zonën e dëmtuar në lëkurë dhe kështu aplikojmë lizozimë që vesh mukozën e zgavrës së gojës  dhe fytit.

Lizozima u zbulua disa vjet para antibiotikut të penicilinës dhe u zbulua nga i njëjti shkencëtar, laureati i “Nobelit” Aleksandër Fleming, i cili besonte se “zbulimi i lizozimes një ditë do të zgjojë interes më të madh sesa zbulimi i penicilinës”. Duke punuar në laboratorin e tij, Flemingu vuri re se një pikë që i pikoi aksidentalisht nga hunda e tij mbi njërën nga enët e laboratorit zbërtheu materialin infektiv që ishte i pranishëm atje. Ai arriti në përfundimin se një substancë nga sekreti i hundës zbërtheu ose “lizi” kolonitë bakteriale në atë material. Ai e quajti këtë substancë lizozimë (nga greqishtja “lysis” ose “lisa”, e përkthyer si “zbërthim -dekompozim “). megjithëse u zbulua shumë vite më parë, lizozima është ende shpesh subjekt i interesit aktiv kërkimor shkencor.

“Për parandalimin e infeksionit dhe kontrollin e sëmundjeve infektive të sistemit të frymëmarrjes, më mirë është të kërkohet ndihma e fiziologjisë së njeriut”, thotë specialisti i mikrobiologjisë dhe anëtar i Akademisë Evropiane të Shkencave, prof. dr. Mirsada Hukiq. ”Trupi i njeriut ka një sistem shumë të fuqishëm të rezistencës jo specifike, i cili e mbron atë nga të gjithë mikroorganizmat ekzistues dhe të rinj, pavarësisht nëse ato janë viruse, baktere, kërpudha apo parazitë. Një nga segmentet e rëndësishme të këtij imuniteti është prodhimi i lizozimës. Lizozima është një përbërës natyral i trupit tonë. Ajo gjendet në shumicën e sekrecioneve të trupit dhe në shumë qeliza me detyrën për të parandaluar depërtimin e mikroorganizmave në organizëm dhe shfaqjen e infeksionit, dhe nëse ndodh, për ta kontrolluar atë. Lizozima vepron kundër mikroorganizmave, stimulon sistemin imunitar dhe kontrollon reaksionin inflamator. ”

Studime të shumta kanë provuar efektet e dobishme dhe përdorimin e sigurt të lizozimës. Lizozima është një faktor i rëndësishëm i imunitetit natyror që shkatërron bakteret, viruset, kërpudhat, dhe vetëm ato që janë të dëmshme (ndërsa nuk shkatërron të ashtuquajturat bakteret e mira), pa prishur florën normale bakteriale të zgavrës së gojës. Përveç kësaj, lizozima nuk çon në zhvillimin e rezistencës bakteriale që përndryshe mund të zhvillohet pas përdorimit të tepruar të antibiotikëve. Në ketë mënyrë antibiotikët mund të “ruhen” për kushtet në të cilat janë me të vërtetë të nevojshme.

Lizozima mund të aplikohet njëkohësisht me antibiotikë dhe kështu të rritet veprimi i antibiotikëve. Lizozima, gjithashtu, mbron natyrshëm dhe riparon mukozën e dëmtuar të gojës dhe fytit. Mukoza e dëmtuar rrit rrezikun nga infeksionet e reja, kështu që rigjenerimi më i shpejtë i mukozës i shkaktuar nga lizozima është shumë i dobishëm dhe i rëndësishëm në mjekim.

Spray LYSOBACT COMPLETE, llak hundës LYNASE / LYSOBACT RINO, si dhe loze Lysobact, të cilat janë identike në përbërje me llak Lysobact P që ishte objekt i hulumtimit, aktualisht janë në dispozicion në të gjitha farmacitë në tregun e Kosovës.

Rreth kompanisë Bosnalijek

Bosnalijek është një kompani e themeluar në 1951, dhe që atëherë ajo është bërë prodhuesi më i madh industrial i barnave në Bosnjë dhe Hercegovinë. Fokusi i strukturës së prodhimit është te barnat që kanë një zbatim të gjerë. Portofoli i kompanisë përfshin ilaçet orale, parenterale dhe ato lokale, me efekte në sistemin e tretjes dhe metabolizmin, sistemin kardiovaskular, infeksionet sistemike, lëkurën, sistemin muskulo-skeletor, nervor dhe të frymëmarrjes, si dhe barna sistemike hormonale, me përjashtim të hormoneve seksuale. Përveç barnave, kompania gjithashtu prodhon suplemente dietike, pajisje mjekësore dhe dezinfektues për përdorim të përgjithshëm. Sistemi i kontrollit të cilësisë së kompanisë është në përputhje të plotë me rregullat dhe standardet vendore dhe ndërkombëtare të praktikës së mirë të prodhimit, duke përmbushur pritjet dhe duke justifikuar besimin e klientëve, partnerëve dhe institucioneve rregullatore.

Kontaktoni për informacione shtesë:

Agron Berisha

Executive Group PR per Bosnalijek

044 145 220