09:41 / E Enjte, 25 Janar 2018

Vetëm një orë në ditë në rrjetet sociale, shkatërron gjumin e juaj!

Ne të gjithë e dimë se përdorimi i telefonit tuaj përpara se të flini është një ide e keqe, por tani ka prova që përdorimi i tij gjatë ditës mund të ndikojë në gjumin tuaj.

Një studim i ri i botuar në Acta Pediatrica- shqyrtoi të dhënat nga 5 mijë e 242 nxënës kanadezë të moshave 11 deri 20 vjeç, të cilët po merrnin pjesë në Studimin e Përdorimit dhe Shëndetit të Studentëve.

Hulumtuesit knaë matur kohëzgjatjen e gjumit të respodentëve kundrejt intervaleve të rekomanduar prej  11 orë në natë në moshën 11-13 vjeç, tetë deri në 10 orë prej 14-17 dhe shtatë deri në nëntë orë në natë për ata të moshës prej 18 vjeç e lartë, transmeton Indeksonline.

Rezultatet nuk ishin goxha-duke përdorur mediat sociale (përshirë Ëhatsapp, Facebook-Snapchat,Instagram), për vetëm një orë në ditë ndikonë më shumë në gjumë.

Vetëm 34.5% e nxënësve takuan ose tejkaluan kohëzgjatjen e rekomanduar të gjumit, përkatësisht 63.6% flinin më pak se sa duhet.

Pothuajse të të katërtat 73.4% e studentëve të anketuar thanë se përdorin rrjetet sociale për të paktën një orë në ditë dhe ata që e përdorin atë për më shumë kohë kanë vuajtur nga pasojat kur ka ardhur koha për të fjetur.

Shanset e mosmarrëveshjeve  por të mos pasur gjumë të mjaftueshëm ishin 1.82% për ata që përdorin rrjetet sociale për një orë në ditë, duke u rritur në 2.98 për ata që shpenzonin të paktën pesë orë në ditë me shoqëri./Indeksonline/