12:57 / E Martë, 28 Janar 2020

Vuçiqi heq nga lista e kanaleve televizionin N1, që është degë e CNN-it

Televizioni N1 është ndër të vetmit në Serbi që kritikon pushtetin dhe që raporton për skandale e afera të ndryshme korruptive në të cilat përshihen institucionet në Beograd. Këto raportime duket se kanë filluar ta pengojnë kreun e shtetit serb, Aleksander Vuçiq, i cili në mënyrë indirekte ka filluar luftën ndaj këtij televizioni.

Telekomi i Serbisë i cili është në pronësi të shtetit dhe një prej ofruesve të transmetimit me shtrirje më të madhe në Serbi ka vendosur që ta heqë televizionin N1 nga lista e kanaleve që transmeton si pjesë e paketës “Supernova”.

Këtë vendim të tillë Telekomi i Serbisë e kishte arsyetuar kinse për kushte të papërshtatshme të kontratës që kishin lidhur, ndërkohë që shoqëria civile një gjë të tillë e lidh kryekëput me ndikimin e politikës, duke qenë se N1 është i vetmi televizion kritik ndaj Qeverisë dhe partisë së Aleksander Vuçiqit.

E duket se vetëm heqja nga lista e kanaleve nuk ka mjaftuar. Web-faqja e televizioni N1 ka dalë jashtë funksionit për orë të tëra, që ka ardhur si pasojë e sulmeve të forta kibernetike.

Për një gjë të tillë ka njoftuar edhe vetë televizioni përmes një njoftimi në twitter ku tregohet se sulmet kibernetike kanë ardhur nga Kina.

“Faqja e N1 është sulmuar për disa orë rresht gjatë mëngjesit të së martës, dhe nuk ishte e qasshme. Sulmet kibernetike kanë ardhur nga Kina”, thuhet në njoftimin e televizionit N1, raporton Expressi.

Kulmi i irritimit të Vuçiqit me televizionin N1 kishte ndodhur gjatë një konference shtypi, kur gazetari i N1 e kishte pyetur Vuçiqin për skandalin e tregtisë së armëve në të cilin ishte përfshirë babai i ministrit të Punëve të Brendshme të Serbisë.

Vuçiqi dokumentin që i ishte prezantuar nga gazetari i N1 e kishte quajtur fabrikim, ndërkohë kishte folur me tone të larta në atë konferencë.

E për koincidencë pak ditë pas një interviste të tillë, Vuçiqi kishte pasur një problem shëndetësor me zemrën. Mediat e afërta me pushtetin atje kishin drejtuar gishtin nga gazetari i N1, duke raportuar se si pasojë e asaj pyetje i është përkeqësuar Vuçiqit shëndeti.