23:12 / E Diele, 27 Tetor 2019 / indeksADMonline

Zgjedhjet lokale konfirmojnë dominimin e Borissov në Bullgari

Zgjedhjet lokale të Bullgarisë, sipas sondazheve paraprake, kanë riafirmuar mbizotërimin politik të partisë së qendrës së djathtë të kryeministrit bullgar GERB, Boyko Borissov.

Pretenduesit kryesorë, socialistët dhe liberalët e bllokut pro-perëndimor, nuk kanë arritur të fitojnë një shumicë në kryeqytetin Sofje dhe shumicën e qyteteve të tjera të mëdha, raporton AP.

Pjesëmarrja ishte 43 për qind, me vëzhguesit që thoshin se shumë nuk donin të votonin pasi mendonin se rezultati ishte i paracaktuar.

Në Sofje, kandidatja e GERB, Jordanka Fandakova u përball me një konkurrencë të ashpër nga Maja Manolova, një kandidat i pavarur i mbështetur nga disa parti opozitare.    

Rezultatet e sondazheve të daljeve tregojnë se Fandakova fitoi 35 për qind të votave dhe Manolova 26 për qind. Meqenëse asnjë kandidat nuk ka fituar më shumë se 50 për qind të votave, ata do të përballen me raundin e dytë më 3 nëntor.

Në zgjedhjet lokale, 6.227.901 qytetarë bullgarë kishin të drejtën e votës për kryetarët e bashkive, këshilltarët komunalë dhe autoritetet në nivele të tjera lokale.

Sipas Komisionit Qendror Zgjedhor, 36.225 kandidatë luftuan për pushtet në nivelin lokal.