12:40 / E Mërkurë, 24 Janar 2018 / indeksADMonline

​Në Evropë dhe SHBA do të ketë më pak vetura

Sipas hulumtimeve nga konsulenti PricewaterhouseCoopers (PwC), numri i makinave në Evropë dhe SHBA mund të zvogëlohet deri në vitin 2030 nga 138 milionë në krahasim me situatën e tanishme.

Makinat do të jenë më të përbashkëta, pothuajse 40 për qind e kilometrazhit do të bëhen nga vetura autonome dhe 55 për qind e totalit do të nxiten nga elektriciteti.

Sondazhi i PwC ka treguar, se si pasojë e koncepteve të reja të ndarjes, në Evropë deri në vitin 2030 numri i makinave mund të bie nga 280 në 200 milionë, ndërsa në SHBA nga 270 në 212 milionë. Nga ana tjetër, në Kinë, numri i automjeteve mund të rritet në 280 milionë, nga 180 milionë të sotëm.

Raporti i PwC “Pesë dimensionet e Transformimit Automobilistik” sjell një sërë gjetjesh në dukje kontradiktore. Për shembull, ndërsa në vitin 2030, numri i automjeteve në Evropë dhe në SHBA mund të binte në mënyrë drastike, trafiku në rrugë do të bëhet edhe më i keq.

Po kështu, edhe pse numri i regjistrimeve të reja do të rritet ndjeshëm, shumë prodhues dhe furnizues konvencional do të jenë nën presion. Veçanërisht e rëndësishme këtu është rritja në konceptin e shpërndarjes së automjeteve me kosto të ulët, siç parashikohet në PwC,