09:56 / E Mërkurë, 21 Shkurt 2018

10 librat më frymëzues nga autorë me ngjyrë, që ua ndryshojnë perceptimin mbi racat

Mënyra më e mirë për të kuptuar botën rreth nesh është  leximi i një libri, transmeton Indeksonline.

Kjo vlen edhe për racat dhe kuptimin e fuqisë së tyre në Amerikë. Autorë të ndryshëm bashkëkohor kanë botuar libra të ndryshëm, duke treguar më shumë për racat. Ato po trajtojnë çështje të mëdha, sic është racizmi.

Për të kuptuar më shumë, për këtë “zhurmë” rreth kësaj çështje duhet patjetër t’i lexoni 10 libra nga autorët me ngjyrë, që formësojnë bisedat tona rreth racës.

“Mos na telefononi të vdekur” nga Danez Smith

Koleksion poezish , vështrim i mahnitshëm për të qenit me ngjyrë. Hapja bëhet më poemën “Vera, diku” dhe është koleksion prej 25 faqesh, që imagjinon parajsën për djemtë e vrarë nga dhuna policore, transmeton Indeksonline.

“Urrejtja qe ti jep” nga Angie Thomas

Është libri më i mirë i “New York Times” i cili debutoi një vitë në parë në treg. Ky roman tregon historinë e një 16 vjeçare, Starr Carter i cili përpiqet të bind vetën të shkojë në një shkollë krejt të bardh, duke braktisur familjen dhe lagjen me ngjyrë. Por kur bëhet dyshimtar për një vrasje policore ai mundohet të gjejë kurajën dhe forcën për të folur.

“Njerëz të rinj” nga Danzy Senna

Njerëz të rinj është një koment shumë i thukët. Ai ndjek Marian e cila është një njujorkeze me një jetë të përsosur. Ajo është një hulumtuese e cila punon në një ndërmarrje interneti. Por kur Maria fillon të fiksohet dhe dashurohet në një poet ajo fillon që të pyesë së cfarë do të thotë të jesh e zezë dhe të jesh i suksesshëm në një botë ku ekzistojnë pritshmëri të përcaktuara për të dyja.

“Këndo, i zhvarrosur, këndo” nga Jasmy Ward

Është fituese e çmimit Kombëtar të Librit. Romani është një portret i shkruar bukur i një familjeje që lundron dinamikën racore, të kaluarën dhe të tashmen, të Jugut Amerikan, si Jojo 13-vjeçar dhe udhëtimi i nënës së tij Leonie për të marrë babanë e Jojos nga burgu në Misisipi.

“Ne ishim tetë vjet në pushtet” nga Ta-Nehisi Coates

Ishim tetë vjet në pushtet  është një koleksion i eseve të Coates të shkruara rreth racës, historisë dhe fuqisë gjatë tetë viteve të presidencës së Obamës. Shumë prej eseve u botuan më parë në The Atlantic , dhe pastaj Coates shtoi librin me tetë ese të reja, një të shkruar për çdo vit të epokës së Obamës. Të bashkuar, ato ofrojnë një element të rëndësishëm për përpunimin e Amerikës moderne.

“Kur ju thërrasin një terrorist: Një jetë e zezë merret me një kujtim” nga Patrisse Khan-Cullors dhe Asha Bandele

Kur ata ju thërrasin Një terrorist  është një kontroll faktor i të dhënave publike. Libri tregon historinë e krijimit të “Jeta e zezë vlen”, lëvizjes dedikuar luftës kundër padrejtësisë që ishte subjekt i një  kërkese për të etiketuar atë një organizatë terroriste.

“Një martesë amerikane” nga Tayari Jones

Nëse ka një libër që tregon se trillimi mund të jetë po aq i dukshëm sesa fakti më i bazuar, është ‘ Martesa amerikane ‘ e Tayari Jones . Libri, i cili u përzgjodh për herë të parë si Libri i Oprah-it për muajin shkurt. Bëhet fjalë një çift të porsamartuar, Celeste dhe Roy, të cilët po përpiqen të ndërtojnë një jetë së bashku.

“Kjo do të jetë e pabëra ime”nga Morgan Jerkins

Në librin e saj debutues, shkrimtari dhe gazetari Morgan Jerkins zhytet në atë që do të thotë të jesh një grua e zezë në shoqërinë moderne. Nëpërmjet eseve përshkruan se si raca, femra dhe feminizmi ndërpresin. Gjithçka është dorëzuar me kritika të mprehta që e kanë bërë Jerkinsin, duke dhënë një zë që duhet të ndiqet në peizazhin e sotëm mediatik.

“I dashur Martin”nga Nic Stone

Në romanin e saj “I Dashur Martin” , autori i debutimit Nic Stone eksploron atë që i pëlqen të vijë në moshë si një djalë i zi në një botë të bardhë. Historia ndjek Justyce McAllister, një djalë i zi që merr pjesë në një shkollë kryesisht të bardhë. Kur Justyce është prangosur nga një polic i cili gabimisht supozohet se po sulmon një mik të dehur derisa ai ishte duke u përpjekur për të ndihmuar, sytë e tij janë hapur papritmas për dinamikën racore të ndryshme në lojë rreth tij.

“Pse nuk jam duke u folur njerzëve të bardhë për racën” nga Reni Eddo-shtëpizë

Pse nuk jam duke u folur njerzëve të bardhë për racën,  është një koleksion me ese që shqyrton racizmin strukturor. Ajo u mbështet nga zhgënjimi rreth bisedave rreth racës. Libri filloi si një postim i vitit 2014 me të njëjtin titull , në të cilën Eddo-Lodge shkruante “Nuk mund të angazhoj më gjirin e një shkyçjeje emocionale që njerëzit e bardhë shfaqin kur një person me ngjyrë artikulon përvojat tona”./Indeksonline/