09:00 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

a��Sa i njihni sA�mundjet e zemrA�s?

Zemra A�shtA� organi qA� bA�n pastrimin e gjakut. Dhe nA� rastin e sA�mundjeve tA� zemrA�s kemi prishje te funksionit te saj si pompA�. Kjo do tA� vA�shtirA�sojA� punA�n e organizmit si dhe nuk do tA� lejojA� furnizimin e tij me oksigjen dhe lA�ndA� ushqimore.

NA� kA�to sA�mundje futen grupime tA� ndryshme.

Zemra si organ muskulor luan rolin e pompA�s e cila e shtyn gjakun nA� qarkullim. Zemra, arteriet, venat dhe kapilarA�t formojnA� sistem tA� mbyllur tA� gjakut. A�shtA� organ i zgavruar muskulor i pA�rbA�rA� prej dy zgavrave mA� tA� vogla, veshA�za, dhe nA� dy zgavra mA� tA� mA�dha, barkushe, tA� cilA�t tkurren dhe shtrihen duke e detyruar gjakun tA� qarkullojA�.

Arteriet janA� enA� elastike tA� gjakut, tA� cilat gjakun e largojnA� nga zemra. Venat janA� enA� tA� buta elastike tA� cilat e sjellin gjakun nA� zemA�r. Puna e muskujve dhe organeve tA� tjera e shtyn gjakun nA�pA�r to. KapilarA�t e gjakut janA� enA�t mA� tA� holla tA� gjakut pA�rmes tA� cilave bA�het kA�mbimi i materieve ushqyese nA� gjak, transmeton Telegrafi. Si funksionon Zemra dihet qA� A�shtA� njA� pompA� qA� pompon gjakun. Dhe, nA� rastin e sA�mundjeve tA� zemrA�s kemi prishje tA� funksionit tA� saj si pompA�. Gjithashtu nA� sA�mundjet e zemrA�s ka rA�ndA�si si kur prishet ritmi, ashtu edhe kur prishen valvulat, ose kur prishet tA�rA�sia e mureve tA� saj. Kur prishet ritmi kemi aritmitA� qA� janA� dy llojesh, me ritA�m tA� shtuar ose takikardive, ose me ritA�m tA� ngadalA�suar qA� janA� bradikarditA�. Po ashtu kur prishen valvulat zemra nuk funksionon mirA� si pompA� dhe nA� kA�to raste bA�hen operacione tA� ndryshme pA�r zA�vendA�simin e tyre. Po ashtu, lloj tjetA? A�r sA�mundjeje tA� zemrA�s janA� edhe ato qA� prishin muret e zemrA�s, siA� A�shtA� infarkti. NA� tA� gjitha kA�to raste, duke mos funksionuar si pompA� ajo nuk A�on dot gjakun nA� tA� gjithA� trupin dhe kA�shtu nuk furnizohet organizmi me oksigjen edhe me lA�ndA� ushqimore. Duke mos u furnizuar me to, organizmi do tA� fillojA� tA� mos funksionojA� si duhet.

Simptomat

NA� rastin e sA�mundjeve tA� zemrA�s do tA� kemi shenja si marrja e frymA�s, A�njtje tA� kA�mbA�ve, nxirje e buzA�ve ose edhe dhimbje kur kemi infarkt pA�r arsye se ndodh vdekje e njA� pjesA� tA� murit tA� dhomave tA� zemrA�s. Stadi i fundit i sA�mundjes sA� zemrA�s A�shtA� pamjaftueshmA�ria e zemrA�s (insuficienca kardiake) nA� tA� cilA�n ky organ nuk e kryen funksionin e saj dhe njeriu bA�het invalid. NA� momentin kur kjo pamjaftueshmA�ri nuk mund tA� pA�rballohet nga organizmi, atA�herA� organizmi vdes.

GjashtA� variantet e sA�mundjes

1. Zemra e zgjeruar paraqet dobA�simin e muskulit tA� zemrA�s, i cili ngadalshA�m dhe dobA�t kontrakton me kA�tA� dobA�son qarkullimin i gjakut dhe organet nuk kanA� oksigjen tA� mjaftuar. Si pasojA� e kA�tyre mungesave, paraqitet dobA�simi i pA�rgjithshA�m i organizmit.

2. Miokarditis A�shtA� ndezje e pA�rgjithshme e muskulit tA� zemrA�s, gjA� qA� paraqitet si rezultat i sA�mundjeve tA� tjera, ndonjA� infeksion mA� i madh si gripi, reumatizmi i dhA�mbA�ve, bajameve etj.

3. Infarkti A�shtA� vdekje e njA� pjese tA� indit muskulor tA� zemrA�s. Kjo sA�mundje paraqitet nga mbyllja e ndonjA� dege tA� arterieve tA� cilat ushqejnA� zemrA�n, gjatA� kontraksionit (ngushtimit) momental tA� arterieve, ndonjA� plasaritjeje e arterieve e pA�rcjellA� me gjakderdhje, gjatA� streseve ose si pasojA� e shtypjes sA� lartA�.

NA� kA�to raste indi muskulor ose njA� pjesA� e zemrA�s mbetet pa ushqim dhe pa oksigjen, menjA�herA� pas kA�saj ajo pjesA� e muskulit tA� zemrA�s tA� vdes. Infarkti pA�rcillet me dhimbje tA� rA�nda. Ka raste kur zemra ndA�rpret punA�n dhe shkaktohet vdekje.

4. Aritmia A�shtA� rrahje e shpejtA� dhe e ngadalshme e zemrA�s ose rrahje e pA�rzier e ngadalA�suar dhe e shpejtuar me kA�rcime dhe ndA�rprerje tA� rrahjeve. Kjo dukuri A�shtA� pasojA� e kontrollit tA� disharmonizuar tA� ngacmimeve nervore tA� punA�s sA� zemrA�s, tA� cilat e kanA� prejardhjen nga qendrat e sistemit nervor.

5. Arteroskleroza A�shtA� grumbullimi i materieve tA� yndyrshme dhe kripA�rat e kalciumit nA� brendi nA� muret e arterieve, kjo A�on deri tek mbyllja e tyre dhe zvogA�limi i qarkullimit tA� gjakut me shumA� pasoja si dhe zmadhimi i shtypjes sA� gjakut, e cila mund tA� shkaktohet edhe nga gjendjet nervore, streset etj. TA� gjitha kA�to kanA� lidhje tA� drejtpA�rdrejtA� me mosfunksionimin e mirA� tA� zemrA�s.

6. Embolia A�shtA� mbyllja e ndonjA� arterie tA� trurit, njA� lloj si infarkti i zemrA�s. Kjo shkakton dA�mtimin e ndonjA� qendre dhe me kA�tA� rast paraqitet paraliza ose vdekja.