21:56 / E Mërkurë, 01 Maj 2019 / indeksADMonline

Avokati përfaqësues thotë se Zvicra po zvarrit rastin Volkswagen

Avokati që përfaqëson rreth 500 vetë në Zvicër, të cilët kanë paraqitur një ankesë kundër fabrikuesit gjerman Volkswagen dhe importuesit AMAG, thotë se avokati zviceran është duke tërhequr këmbët në të ashtuquajturën ‘Dieselgate’.

Avokati i Gjenevës, Jacques Roulet, i shkroi zyrtarisht një letër ministrit zviceran të Drejtësisë, Karin Keller-Sutter, duke u ankuar për vonesat e supozuara “në një rast të rëndësisë kombëtare”, sipas agjencisë së lajmeve Keystone-SDA.

Letra thekson se Gjykata Federale e Krimeve e kishte urdhëruar avokatin e përgjithshëm që të fillonte procedurë penale kundër Volkswagen AG, AMAG dhe bashkëpunëtorëve dhe punonjësve të AMAG në nëntor 2016.

Që atëherë, zyra e prokurorit të përgjithshëm kishte mbetur “joaktiv”.

Sipas Roulet, prokurori publik i Zvicrës “nuk ka kryer asnjë masë hetimore, përveç klasifikimit të dokumenteve”. Nuk pati aktakuza dhe asnjë seancë dëgjimore.

Avokati gjithashtu thekson habinë e tij se ndërsa rasti po bën progres ligjor jashtë vendit, në Zvicër duket se është ngadalësuar.

Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm theksoi specifikat e rastit. Më shumë se një terabytë e të dhënave, që korrespondon me 1.8 milion dokumente, duhej mbledhur dhe analizuar për të vendosur rëndësinë e tyre për hetimin.

Përveç kësaj, kërkesat për ndihmë janë dërguar në Gjermani, por ende nuk janë përgjigjur.

Prokurori i Përgjithshëm tha se avokati mund të përdorë kanale gjyqësore që ndoshta të ketë një shkelje të parimit të shpejtësisë të vendosur në këtë rast, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.

Roulet thekson se vepra për të cilën ai po ndjek Volkswagen dhe AMAG mbajnë një periudhë kufizimi prej 7 vjetësh. Periudha e kufizimit për disa akuza tashmë ka kaluar. Për të tjerët, “mbetet e pamundur” që një gjykim do të jepet nga 2019 ose 2020, llogarit ai.

Në Zvicër, skandali i Dieselgate prek rreth 170,000 pronarë të automjeteve të VW Group. Prej tyre, rreth 2,000 njerëz paraqitën një ankesë penale në zyrat e prokurorëve publikë të disa kantoneve. Këto ankesa janë mbledhur dhe hetuar përfundimisht.

Skandali i emetimeve të Volkswagen filloi në shtator 2015, kur Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit në Shtetet e Bashkuara akuzoi grupin Volkswagen për shkelje të ligjeve mjedisore.

Që nga viti 2015, grupi gjerman i makinave ka paguar më shumë se 27 miliardë euro (30.6 miliardë franga) për të zgjidhur paditë e investitorëve dhe konsumatorëve, si dhe gjobat rregullatore dhe mjetet juridike të lidhura me zgjidhjen e niveleve të emetimeve të tepërta në makinat e veta me naftë.