14:31 / E Hënë, 27 Shkurt 2023 / B O

BMW nxjerr në treg makinën e parë gjermane me hidrogjen

Ndryshe nga Mercedes, Volkswagen, Tesla dhe prodhues të tjerë që zhvillojnë makina elektrike, BMW nuk mendon se e ardhmja qëndron vetëm tek bateritë.

Prodhuesi gjerman i makinave luksoze bëhet i pari në tregun vendas që nxjerr në treg një makinë me qeliza karburanti, edhe pse fillimisht në një seri të kufizuar.

BMW iX5 Hydrogen i ri mundësohet nga qelizat e karburantit në vend të një baterie të madhe, që do të thotë se nuk ka nevojë të presësh në stacionet e karikimit.

Hidrogjeni nga rezervuari i presionit të lartë shndërrohet në energji elektrike nga një reaksion kimik, dhe gazi i vetëm i shkarkimit është avulli i ujit.

500 kilometra me gjashtë kilogramë hidrogjen

Është larg teknologjisë së re, pasi Toyota, Honda dhe Hyundai e kanë teknologjinë në prodhim seri prej vitesh.

BMW është ende prodhuesi i parë gjerman që ka hyrë në këtë korsi dhe ka vendosur të paktën një flotë të vogël automjetesh në rrugë.

BMW tani po konverton 100 SUV X5 në energji hidrogjeni, e cila do të jetë qeliza më e fuqishme e karburantit në një makinë pasagjerësh deri më tani me një fuqi prej 170 kuaj fuqi.

Së bashku me baterinë tampon, ka një fuqi motori prej 401 kuaj fuqi.

Kjo i mundëson modelit X5 të përshpejtojë në 100 kilometra në orë në më pak se gjashtë sekonda dhe të arrijë një maksimum prej 180 kilometrash në orë.

E ushqyer nga gjashtë kilogramë hidrogjen brenda pak minutash, rrezja është mbi 500 kilometra, sipas BMW.

“Ne po i përmbahemi kursit tonë të elektrifikimit pa asnjë ‘nëse dhe por’”, thotë Frank Weber, anëtar i bordit të zhvillimit.

Prodhimi serik pas vitit 2025

“Por ne kemi dyshime serioze se kjo mund të arrihet në të njëjtën masë dhe me të njëjtin ritëm me automjete elektrike vetëm me bateri kudo në botë”, shtoi ai.

Për shkak se bateria tampon 10 kilovat-orë kërkon më pak lëndë të para kritike dhe për shkak se hidrogjeni jeshil mund të ruhet më mirë se energjia elektrike jeshile, qelizat e karburantit janë një alternativë që nuk duhet humbur, argumenton Weber.

Prodhimi serik pritet pas vitit 2025.

Weber beson se barazia e çmimeve me disqet elektrike me bateri mund të arrihet në vitet e ardhshme.