23:55 / E Mërkurë, 18 Prill 2018

A�iftet rrA�fejnA� sfidat dhe pA�r paratA� e shpenzuara nga dA�shira pA�r tA� pasur njA� djalA�

NA� shqyrtimin gjyqA�sor nA� rastin e gjinekologes Gjina Zeqiri, e cila nga Prokuroria akuzohet pA�r veprat penale tA� trajtimit tA� pandA�rgjegjshA�m mjekA�sor si dhe atA� tA� transplantimit tA� kundA�rligjshA�m dhe trafikimit tA� organeve dhe qelizave njerA�zore, nA� cilA�si tA� dA�shmitareve u dA�gjuan 17 persona.

NA� kA�tA� proces gjyqA�sor tA� akuzuar janA� edhe Ilfete Baxhaku e Agron Devaja, ndA�rsa ndaj dy shtetasve turq, Ersan Donmezi dhe Handan NamlA�, A�shtA� veA�uar procedura pasi qA� janA� shtetas tA� huaj dhe nuk ndodhen nA� KosovA�.

Prokuroria Ilfete Baxhakun e akuzon se ka kryer veprA�n penale tA� transplantimit tA� kundA�rligjshA�m dhe trafikimit tA� organeve dhe qelizave njerA�zore ndA�rsa Agron DevajA�n pA�r veprA�n penale a�?zbulim i fshehtA�sisA� zyrtarea��.

Nga kA�ta 17 persona, tA� cilA�t u dA�gjuan nA� cilA�si tA� dA�shmitarA�ve, 14 prej tyre deklaruan se nA� klinikA�n a�?Global Hospitala�?, kanA� shkuar pA�r ta��u trajtuar nA� mA�nyrA� qA� ta��u mundA�sohej qA� tA� kishin fA�mijA�, e disa prej tyre deklaruan se nA� klinikA� kanA� shkuar pA�r arsye sepse kishin pasur fA�mijA� vetA�m tA� gjinisA� femA�rore dhe se dA�shironin qA� tA� kishin njA� fA�mijA� tA� gjinisA� mashkullore.

a�?UnA� kam pasur nevojA� pA�r njA� fA�mijA� tA� gjinisA� mashkullore dhe pA�rmes medieve jam njoftuar se nA� spitalin a�?Global Hospitala�?, kryhet kjo punA� dhe kam shkuar drejt nA� spital e kam biseduar me doktoreshA�n Gjina, ia kam sqaruar kA�rkesA�n time, mA� ka premtuar se unA� e kryej kA�tA� punA�, ma ka treguar A�mimin, jam pajtuar me A�mim dhe e kemi filluar procedurA�n. E kemi paguar shumA�n 4.200 euro, plus terapia, pagesA�n e kemi bA�rA� pA�rmes llogarisA� bankarea�?, tha dA�shmitari A.K., i cili kur u pyet nA�se e ndjente vetA�n tA� dA�mtuar u shpreh se e konsideron vetA�n tA� dA�mtuar si nga ana morale ashtu edhe nga ana materiale. Kurse pA�r dA�min material tA� shkaktuar tha A�shtA� diku afA�r 7.700 e deri nA� 8.000 euro.

Shumica nga dA�shmitarA�t deklaruan se herA�n e parA� tA� trajtimit nuk kishin pasur sukses, prandaj u A�shtA� dashur qA� ta��i nA�nshtroheshin edhe njA� herA�, kurse herA�n e dytA� nuk kanA� paguar pA�r trajtim por vetA�m pA�r shpenzimet e terapisA�.

a�?HerA�n e parA� nuk ka pasur sukses, sepse nuk ka pasur embrione tA� mjaftueshme, dhe pastaj e kemi filluar edhe njA� herA� tretmanin qA� nga fillimi. Kjo terapi mA� ka kushtuar rreth 8.000 euroa�?, u shpreh dA�shmitarja Sh.R.

DA�shmitarA�t gjatA� dA�shmisA� sA� tyre deklaruan se ata e kishin pasur tA� caktuar terminin pA�r tA�rheqje tA� qelizave por qA� pas intervenimit tA� inspekcionit dhe PolicisA�, kjo procedurA� kishte mbetur nA� gjysmA�.

a�?NA� atA� kohA� kur ne e kemi pasur terminin pA�r tA�rheqjen e qelizave vezA� atA�herA� A�shtA� bA�rA� njA� tollovi qA� nuk mund ta pA�rshkruaj. JanA� futA� inspeksioni dhe na kanA� thA�nA� se kanA� gjetA� parregullsi. Ne i kemi lutA� qA� tA� mos na i ndA�rpresin terapinA� sepse ishin nA� rrezik shA�ndetA�sor, pasi e panA� shqetA�simin dhe rrezikun pA�r shA�ndetin tonA� tA� njA�jtit i thanA� doktoreshA�s po tA� japim kohA� qA� ta��i kryesh kA�to shA�rbime dhe tA� mos rrezikohet shA�ndeti i pacienteve dhe pastaj doktoresha u zhduka�?, deklaroi dA�shmitarja Sh.R., e cila tregoi se pas mbylljes sA� spitalit atyre u ishin ofruar spitale tA� tjera qA� i kishin ofruar shA�rbimet e tyre, dhe se pA�r shkak tA� rrezikut pA�r jetA� u A�shtA� dashur qA� ta vazhdonin trajtimin nA� spitalin a�?Bahcecia�?, por qA� prapA� nuk kishte pasur sukses qA� tA� mbeste shtatzA�nA�.

NdA�rsa dA�shmitarja Xh.V. deklaroi se gjithA� trajtimin mjekA�sor e kishin bA�rA� tek dr. Gjina ndA�rsa pA�r Ilfete Baxhakun tha se kishte qenA� punA�tore e klinikA�s e cila ua ka marrA� tA� dhA�nat personale. PA�r terapinA� tha se e kanA� blerA� nA� klinikA� edhe pA�rkundA�r faktit se ka qenA� mA� shtrenjtA� se sa nA� barnatoret jashtA� klinikA�s pA�r shkak se dr. Gjina u kishte kA�rkuar ashtu.

a�?GjatA� gjithA� kA�tij trajtimi mjekA�sor ka qenA� Gjina, ka pasur edhe mjekA� tA� tjerA� por tA� tjerA�t nuk i di, ajo ka qenA� gjithnjA� me ne. Ilfeti vetA�m na i ka marrA� tA� dhA�nat personale. Ne jemi furnizuar edhe me barA�ra edhe jashtA� klinikA�s mirA�po kur kemi shkuar nA� klinikA� doktoresha na ka thA�nA� se kA�to barA�ra nuk kanA� efekt dhe na i ka ofruar barA�rat qA� kanA� qenA� nA� klinikA� tA� cilat kanA� qenA� tA� njA�jta me ato qA� i kishim blerA� jashtA� klinikA�s, por ishin akoma me tA� shtrenjta, derisa nA� barnatore jashtA� klinikA�s kushtonin 10 euro nA� klinikA� kushtonin 13 euro. PagesA�n pA�r barA�ra e kemi bA�rA� te ilfetjaa�?, tregoi dA�shmitarja e cila shtoi se shuma totale e shpenzimeve pA�r kA�tA� trajtim ka arritur deri nA� 10 mijA� euro.

Madje njA�ra nga dA�shmitaret M.H, tha se pasi qA� policia kishte intervenuar nA� klinikA�, pas disa ditA�sh ata i kishin lajmA�ruar nga klinika dhe u kishin thA�nA� se pA�r shkak tA� ndA�rprerjes sA� rrymA�s qelizat ishin prishur. a�?HerA�n e dytA� kur kemi shkuar ka ndA�rhyrA� policia dhe pas disa ditA�sh na A�shtA� thA�nA� se A�shtA� ndal rryma dhe qelizat janA� prishA�. Dhe pas kA�saj dite nuk e kemi vizituar klinikA�n mA�a�?.

NjA�ra nga dA�shmitaret deklaroi se Ilfete Baxhaku e kishte telefonuar dhe i kishte thA�nA� ta bA�nte pagesA�n njA� ditA� mA� herA�t si kusht pA�r ta��iu nA�nshtruar operacionit.

a�?Kam pas p.sh tA� nesA�rmen me iu nA�shtru operacionit e Ilfetja e ka telefonuar bashkA�shortin tim dhe ka kA�rkuar qA� tA� bA�het transferimi i parave 2.400 euro se pA�rndryshe gruan nuk ta fusin nA� operaciona�?, tha ajo.

Kurse njA� dA�shmitare u ankua edhe pA�r trajtimin e pacienteve dhe kushtet nA� tA� cilat tha se punonte spitali.

a�?Nuk kam pasur sukses. Ka qenA� trajtimi shumA� i dobA�t nA� kushte tA� jashtA�zakonshme qA� as kafsha nuk trajtohet nA� atA� mA�nyrA�. NA� bodrum tA� klinikA�s ku temperaturat kanA� qenA� nA� -16, nxehja nuk ka punu nA� kohA�n kur ne tA� gjitha femrat ishim nA� atA� podrum gjatA� asaj kohe e kanA� sjellA� mjeshtrin me e rregullu nxehjena�?, tha dA�shmitarja M.P., e cila shtoi se pA�r shkak tA� kushteve dhe trajtimit jo tA� mirA�, dA�shmitarja tha se e kishte ndA�rprerA� trajtimin dhe edhe pA�rkundA�r faktit se mA� pas Gjina Zeqiri i kishte telefonuar dhe i ka ofruar qA� ta vazhdonte trajtimin edhe pa para, por ajo nuk ka pranuar.

NA� mesin e dA�shmitarA�ve u dA�gjuan edhe dy persona tA� cilat thanA� se nA� klinikA� kanA� qenA� nA� cilA�si tA� donatorA�ve tA� qelizave.

a�?Kam qenA� nA� spital sepse kam shkuar pA�r tA� dhA�nA� qeliza vezore. Kushtet i kam pas jo tA� mira ekonomike dhe kam shkuar atjea�?, tha dA�shmitarja S.Sh.

Kurse dA�shmitarja tjetA�r S.B., deklaroi se nA� klinikA� kishte shkuar qA� tA� kA�rkonte punA� si pastruese por qA� mA� pas ajo ishte takuar me Gjina Zeqirin e cila i kishte ofruar punA� si donatore qelizash, tA� cilA�n punA� tha se e ka pranuar pA�r shkak tA� kushteve tA� vA�shtira ekonomike dhe se kishte nevojA� pA�r njA� punA�.

a�?NA� klinikA� kam shkuar disa herA� pA�r tA� kA�rkuar punA� si pastruese, u takova me drejtoreshA�n ma tregoi punA�n si A�shtA� me u bo donatore, unA� e pranova se kisha nevojA� pA�r A�farA�do lloj pune. PA�r kA�tA� shA�rbim mA� ka paguar 500 euro. UnA� kam dhuruar qeliza dy-tri herA�, dy herA� jam paguar 500 euro e njA�herA� 800a�?, tha ajo./kallxo.com/

Mos i humb